Wat is in Nederland de gemiddelde verkooptijd van een woning?

De huizenmarkt in Nederland is sinds de crisis die in 2008 is begonnen behoorlijk ingezakt. Dit betekent dat huizen tegenwoordig veel langer te koop staan dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Hoe snel je je huis kunt verkopen hangt natuurlijk van veel dingen af: wat voor woning is het, waar staat de woning, hoeveel woningen staan in de omgeving te koop, hoeveel moet er aan het huis gebeuren en ga zo maar door. Echter over het algemeen kunnen we zeggen dat de gemidde verkooptijd van een woning in Nederland op dit moment ongeveer tussen de 12 en 14 maanden ligt. 

 

Is er verschil in dure en goedkopere woningen?

De gemiddelde verkooptijd van woningen onder de 200.000 euro is over het algemeen een stuk korter dan de lengte van de verkooptijd van woningen boven de 200.000 euro

  • Woning boven 200.000 euro = 16 maanden gemiddelde verkooptijd
  • Woning onder 200.000 euro = 11 maanden gemiddelde verkooptijd

Waar in Nederland is de gemiddelde verkooptijd het langst?

Uit cijfers van de website woningmarktcijfers blijkt dat huizen in de plaats Renkum gemiddeld het langst te koop staan. De gemiddelde verkooptijd is hier maar liefst 60 maanden. Verder is te zien dat huizen in het uiterste noorden van Nederland (noord Groningen en noord Friesland) ook boven gemiddeld lang te koop staan.

Waar in Nederland is de gemiddelde verkooptijd het kortst?

In de Urk staan huizen gemiddeld het kortst te koop. De gemiddelde verkooptijd is hier slechts 3,8 maanden. Daarnaast kunnen we wel stellen dat de huizen in steden (over heel Nederland) het kortst te koop staan. In dorpen is de verkooptijd behoorlijk langer.

Bekijk naast de gemiddelde verkooptijd ook:
Gemiddelde hypotheek
Gemiddelde prijs woning
Gemiddelde prijs bouwgrond
Gemiddelde wachttijd huurwoning