Wat geeft iemand tijdens de vakantie gemiddeld per dag uit?

Elk jaar kijken miljoenen mensen in Nederland weer reikhalzend uit naar de (grote) vakantie. Een vakantie kan echter behoorlijk duur zijn. Sommige mensen zijn daarom lang aan het sparen om tijdens de vakantie lekker te doen waar ze zin in hebben. Er is een groot verschil in de uitgaven per persoon tijdens de vakantie. Maar wat zijn ongeveer de gemiddelde uitgaven per persoon per dag tijdens de vakantie? Het CBS deed hier onderzoek naar. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de gemiddelde uitgaven ongeveer 60 euro per persoon per dag bedragen. 

 

Wie geven het meeste geld uit tijdens de vakantie?

Het CBS deed ook onderzoek naar de uitgaven tijdens de vakantie per provincie. Daaruit blijkt dat de inwoners van de provincie Zuid-Holland het meeste geld per dag uitgeven. Zij geven namelijk gemiddeld 67 euro per dag uit. Zuid-Hollanders gaan echter relatief kort op vakantie. Mensen in Noord-Holland gaan gemiddeld het langst op vakantie (14 dagen) en geven daarom in totaal ook meer uit. Per persoon geeft iemand in Noord Holland in totaal 886 euro uit aan de vakantie.

Wie geven het minste geld uit tijdens de vakantie?

Uit het onderzoek blijkt dat inwoners van Drenthe gemiddeld het minste geld uitgeven tijdens de vakantie. Zij geven gemiddeld 54 euro per persoon per dag uit. Dat is 13 euro per dag minder dan mensen uit Zuid-Holland.

Wat is het duurste vakantieland?

Als je de gemiddelde kosten per dag laag wilt houden dan kun je beter goed uitkijken naar welk land je op vakantie gaat. Het ene land is namelijk veel duurder dan het andere. Uit onderzoek van de ING blijkt dat Noorwegen het duurste land is om op vakantie te gaan. De prijzen van horeca, vervoer, voedsel en drank liggen in Noorwegen gemiddeld 70% hoger dan in Nederland. Ook de andere Scandinavische landen zijn relatief gezien erg duur.

Wat is het goedkoopste vakantieland?

Als je de gemiddelde uitgaven tijdens je vakantie laag wilt houden dan kun je het beste op vakantie gaan naar Macedonië. Uit het onderzoek blijkt dat alles ongeveer de helft goedkoper is dan in Nederland of andere Europese landen. Overigens geldt voor veel Oost-Europese vakantiebestemmingen dat ze goedkoop zijn. Na Macedonië volgen namelijk Albanië en Bulgarije als goedkoopste bestemmingen. En ook in Tsjechië en Polen zijn toeristen goedkoop uit.

Bekijk naast gemiddelde uitgaven vakantie ook:
Gemiddelde kosten reisverzekering
Gemiddeld aantal vakantiedagen
Gemiddelde temperatuur Spanje
Gemiddelde leeftijd alleen op vakantie