Wat is de gemiddelde tijd op een marathon?

De marathon is een hardloopwedstrijd met een lengte van in totaal iets meer dan 42 km. Hoe snel je een marathon kunt lopen hangt natuurlijk van een aantal zaken af. Is het bijvoorbeeld mooi weer, staat er wind, heb je veel of weinig getraind enz enz. Daarnaast is de gemiddelde tijd voor een marathon verschillend voor mannen en vrouwen. 

 In het onderstaande overzicht zie je de gemiddelde tijden voor een marathon:

Gemiddelde tijd marathon
De gemiddelde tijd die wordt aangehouden bij de deelnemers van een marathon is 4:41.33

De gemiddelde marathon tijd voor mannen
De gemiddelde tijd die een man loopt tijdens een marathon is 4:29.52

De gemiddelde marathon tijd voor vrouwen
De gemiddelde tijd van een marathon bij de vrouwen is 4:59.28

Deze tijden zijn afkomstig van een Amerikaans onderzoek dat gedurende 1 jaar alle tijden van de marathons in Amerika heeft bijgehouden.

Wat is de snelste tijd ooit op een marathon bij de mannen?

Het wereldrecord voor de marathon staat nu op naam van Dennis Kimetto. Deze Keniaanse hardloper liep in 2014 in Berlijn een tijd van 2:02.57. Dat is dus ruim 2.30 uur sneller dan de gemiddelde tijd op de marathon. Kimetto is de enige hardloper die de marathon heeft gelopen onder de magische tijd van 2 uur en 3 minuten. 

Wat is de snelste tijd ooit op een marathon bij de vrouwen?

Het record bij de vrouwen staat op naam van Paula Radcliffe. De Engelse liep haar record in Londen in 2003. Dat deed zij in een tijd van 2:15.25. Meer dan 2 uur sneller dan de gemiddelde tijd bij de vrouwen op de marathon. Dat de ontwikkeling van de tijden van de marathon snel gaan blijkt wel uit het feit dat in 1926 het record voor de marathon bij de vrouwen werd gezet op 3:40.22. Radcliffe liep dus bijna een half uur sneller dan de dames 75 jaar geleden. 

Wat is de officiele afstand van de marathon?

De officiële afstand voor een volledige marathon is in 1908 tijdens de Olympische spelen in Londen bepaald. De afstand werd toen vastgesteld op 26 mijl, wat gelijk staat aan 42,195 kilometer. De lengte van de marathon is daarmee gelijk aan de afstand tussen Windsor Castle en de Koninklijke tribune in het White City Stadion in West-Londen.

Bekijk naast de gemiddelde tijd op de marathon ook:
Gemiddelde tijd halve marathon
Gemiddelde snelheid wielrenner
Gemiddelde tijd Dam tot Damloop
Gemiddeld aantal stappen per dag