Wat is de gemiddelde tijd bij de Dam tot Damloop?

Met jaarlijks meer dan 50.000 deelnemers is de Dam tot Damloop het grootste hardloopevenement van Nederland. Het parcours loopt van het centrum van Amsterdam tot aan het centrum van Zaandam waar de finish is. Elk jaar proberen vele mannen en vrouwen een mooie tijd voor zichzelf neer te zetten. Daarbij wordt vaak gekeken naar de gemiddelde tijd van alle deelnemers bijelkaar. De gemiddelde tijd voor mannen en vrouwen zie je hieronder:

 

 

Gemiddelde tijd algemeen: 1:27:44
Gemiddelde tijd mannen: 1:24:52
Gemiddelde tijd vrouwen: 1:37:27

Uiteraard is dit een gemiddelde en verschilt dit van jaar tot jaar. Dit is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.

Hoe lang is de Dam tot Damloop?

De Dam tot Damloop is precies 16,09 km lang - oftewel 10 Engelse mijlen.

Is er ook een maximale tijd voor de Dam tot Damloop?

De limiet voor de Dam tot Damloop is 2 uur. Binnen die tijd moet je binnen zijn. Als je dat niet haalt wordt je door een bezemwagen van het parcours gehaald.

Wat is de snelste tijd bij de Dam tot Damloop?

De snelste tijd staat op naam van de Keniaan Leonard Patrick Komon. Hij liep de Dam tot Damloop in 2011 in de recordtijd van 44 minuten en 27 seconden. Dat is ruim 40 minuten sneller dan de gemiddelde tijd van andere deelnemers. De snelste vrouw is Ingrid Kristiansen uit Noorwegen. In 1987 zette zij een tijd neer van 50 minuten en 31 seconden.

Hoe zorg je dat je een snelle tijd loopt?

Zoals bij alles geldt ook voor hardlopen dat je veel moet oefenen om er goed in te worden. Als je dus een snelle tijd wilt neerzetten dan zul je veel moeten trainen. Veel mensen onderschatten de afstand en komen met te weinig trainingskilomters aan de start. Je zult zien dat je meet veel trainen en goed materiaal een goede tijd kunt neerzetten.
 

Bekijk naast de gemiddelde tijd voor de Dam tot Damloop ook:
Gemiddelde tijd marathon
Gemiddelde tijd halve marathon
Gemiddelde tijd 5 km hardlopen
Gemiddelde tijd 4 mijl