Wat is de gemiddelde tijd dat iemand zijn adem kan inhouden?

Als kind heb je vast wel eens in een zwembad een wedstrijdje adem inhouden gedaan. Degene die het langst met zijn hoofd onder water kan blijven heeft gewonnen. Maar hoe lang kan je eigenlijk gemiddeld je adem inhouden? Gemiddeld kan een mens een 1 minuut zijn adem inhouden. Na 1 minuut dwingen je hersenen je namelijk weer om adem te halen. In een noodsituatie kun je overigens wel iets langer zonder zuurstof. Kun je de tijd dat je je adem kan inhouden trainen?

Als je de tijd dat je je adem kunt inhouden wilt verlengen dan kun je dat wel trainen. In de eerste plaats is het heel belangrijk dat je een goede conditie hebt. Zo hebben mensen met overgewicht bijvoorbeeld meer en eerder zuurstof nodig. Een andere manier om langer je adem te kunnen inhouden is dat je zorgt dat je rustig blijft. Iemand die kalm is kan namelijk langer zijn adem inhouden dan iemand die in paniek is. Zorg dus dat je dat je op het moment dat je je adem inhoudt rustig en kalm bent

Record adem inhouden

Het record voor het langst je adem inhouden staat op naam van de Deen Stig Severinsen. Hij hield meer dan 22 minuten zijn adem in. Maar om dit te bereiken ademde hij eerst wel minutenlang pure zuurstof in. De Fransman Stephane Mifsud slaagde er in om - zonder pure zuurstof - zijn adem 11 minuten en 35 seconden lang in te houden onder water.

 

Bekijk naast gemiddelde tijd adem inhouden ook:
Gemiddelde hartslag
Gemiddelde bloeddruk
Gemiddelde lichaamstemperatuur
Gemiddeld aantal ademhalingen per minuut