Wat is de gemiddelde tijd bij 4 mijl hardlopen?

Elk jaar doen er duizenden mensen mee aan 4 mijl hardloopwedstrijden. De bekendste 4 mijl in Nederland is de 4 mijl van Groningen, maar ook in veel andere steden en dorpen zoals Zwolle, Sneek en Emmen worden tegenwoordig 4 mijl hardloopwedstrijden gehouden. Een 4 mijl wedstrijd is erg populair omdat het een afstand is die voor zowel wedstrijdlopers als recreanten uitdagende is. 4 mijl is omgerekend 6,4 kilometer. Als mensen voor het eerst de 4 mil gaan lopen dan willen ze graag een doel voor zichzelf te stellen qua tijd. Vaak wordt dan gekeken naar de gemiddelde tijd. De gemiddelde tijd voor mannen en vrouwen zie je hieronder:

Gemiddelde tijd mannen: 32 minuten
Gemiddelde tijd vrouwen: 38 minuten

Uiteraard is dit een gemiddelde en verschilt dit van jaar tot jaar. Dit is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de weersomstandigheden (heb je wind mee of wind tegen).

Wat is de snelste tijd bij de 4 mijl van Groningen?

De snelste tijd voor de 4 mijl van Groningen staat op naam van de Keniaan Vincent Yator. Hij liep de 4 mijl in 2011 in de recordtijd van 17 minuten en 6 seconden. Dat is dus bijna 2x zo snel als de gemiddelde tijd bij de andere mannelijke deelnemers. De snelste vrouw is Viola Kibiwot uit Kenia. In 2013 zette zij een tijd neer van 19 minuten en 14 seconden. Ook dit is 2x zo snel als het gemiddelde bij de andere vrouwelijke deelnemers.

Hoe zorg je dat je een snelle tijd loopt?

Zoals bij alles geldt ook voor hardlopen dat je veel moet trainen om goed te worden. Als je dus een snelle tijd wilt neerzetten dan zul je zeker een aantal avonden in de week moeten trainen. De 4 mijl is een lastige afstand die veel mensen onderschatten. Een goede tip is om de afstand een aantal keren te lopen zodat je weet hoe je je krachten moet verdelen.

Bekijk naast de gemiddelde tijd voor 4 mijl ook:
Gemiddelde tijd marathon
Gemiddelde tijd halve marathon
Gemiddelde tijd 5 km hardlopen
Gemiddelde tijd Dam tot Damloop