Wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen?

Voor veel gezinnen zijn de maandelijkse energiekosten elke keer weer een behoorlijke aanslag op hun budget. Vele mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om die kosten te reduceren. Sinds het jaar 2000 is het opwekken van energie uit zonnepanelen steeds rendabeler geworden. Door dalende productiekosten van zonnepanelen en almaar stijgende energiekosten steeds interessanter geworden om zonnepanelen aan te schaffen. Voordat mensen zonnepanelen gaan kopen willen ze graag weten wat de gemiddelde terugverdientijd is. Gemiddeld is de terugverdientijd inclusief installatie 8 tot 9 jaar (zonder subsidie). En 7 tot 8 jaar als je de installatie van de zonnepanelen zelf doet.

 

Waar is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen van afhankelijk?

Iedereen wil de investering voor zonnepanelen natuurlijk zo snel mogelijk terugverdienen. Toch is de snelheid dat je je zonnepanelen hebt terugverdiend van een aantal dingen afhankelijk. Hieronder een rijtje met zaken die invloed hebben op de snelheid van de terugverdientijd
1. De hoek waarin de zonnepanelen zijn geplaatst
De ideale dakhoek is 36 graden. Als je dakhoek groter of kleiner is kan dat invloed hebben op de terugverdientijd
2. De richting van de zonnepanelen
De opbrengst van de zonnepanelen is het grootst als de zonnepanelen gericht zijn op het zuiden.
3. Hoe schoon zijn de zonnepanelen
Vuil kan een negatief effect hebben op het rendement van uw zonnepanelen. Maak ze 1 a 2 keer per jaar schoon.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Als je de terugverdientijd van zonnepalen wilt berekenen is het heel belangrijk dat je weet wat de gemiddelde levensduur is van zonnepanelen. Je wilt natuurlijk wel dat je zolang mogelijk geniet van de zonnepanelen. Uiteraard hangt de levensduur van zonnepanelen af van de kwaliteit. En meestal geldt hoe beter de zonnepanelen, des te duurder ze zijn. Gemiddeld kun je er wel van uitgaan dat zonnepanelen 25 jaar meegaan.

Bekijk naast de gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen ook:
Gemiddeld energieverbruik
Gemiddeld stroomverbruik
Gemiddeld elektriciteitsverbruik
Gemiddelde stookkosten