Wat is de gemiddelde temperatuur in mei in Nederland?

De maand mei wordt ook wel de bloeimaand genoemd. Het is volop lente en door de aangename temperatuur raken de meeste bloemen en planten in bloei. In mei is de gemiddelde temperatuur in Nederland 13,1 graden. Daarmee is het gemiddeld bijna 4 graden warmer dan in de maand april.

Wordt het steeds warmer in mei?

De gemiddelde temperatuur in mei is al jaren langzaam aan het toenemen. We zien dat in de afgelopen 25 jaren de gemiddelde temperaturen steevast behoren tot de warmste mei maanden ooit gemeten. Zo was 2008 de warmste mei ooit. De gemiddelde temperatuur was toen 15,7 graden en dus ruim 2,6 graden warmer dan gemiddeld. Ook mei 2017 was met 15,0 graden extreem warm.

Wat is de hoogste temperatuur in mei ooit gemeten?

De hoogste temperatuur die ooit door het KNMI in mei is gemeten is 35,6 graden. Deze temperatuur werd gemeten in 1919 in Sittard. Ben je benieuwd naar de hoogste temperatuur die ooit in Nederland is gemeten? Klik dan hier

Wat is de laagste temperatuur in mei ooit gemeten?

Ondanks dat de lente in volle gang is komt er in de maand mei nog steeds regelmatig nachtvorst voor. Bij een heldere hemel een noord-oostelijke wind kan het zelfs behoorlijk koud worden. De laagste temperatuur die ooit door het KNMI in mei is waargenomen is -7 graden. Dit werd gemeten in de nacht van 30 mei 1974 in Volkel (Noord-Brabant). Dat de koude temperaturen niet alleen van vroeger zijn bleek op 12 mei 2020. Aan de grond daalde de temperatuur op de Vliegbasis Twenthe die nacht namelijk tot -6,5 graden. Ben je benieuwd naar de laagste temperatuur die ooit in Nederland is gemeten? Klik dan hier.

Sneeuwt het wel eens in mei?

Het komt niet vaak voor, maar het is geen uitzondering dat het sneeuwt in mei. Het gaat dan vaak om natte sneeuw die niet blijft liggen. Toch viel er op 28 mei 1961 maar liefst 5 cm sneeuw in het Friese dorpje Terband. 

Kijk ook voor de gemiddelde temperatuur in andere maanden:
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December