Wat is de gemiddelde temperatuur in mei in Nederland?

De maand mei wordt ook wel de bloeimaand genoemd. Het is volop lente en door de aangename temperatuur raken de meeste bloemen en planten in bloei. In mei is de gemiddelde temperatuur in Nederland 13,1 graden. Daarmee is het gemiddeld bijna 4 graden warmer dan in de maand april.

Wordt het steeds warmer in mei?

De gemiddelde temperatuur in mei is al jaren langzaam aan het toenemen. We zien dat in de afgelopen 25 jaren de gemiddelde temperaturen steevast behoren tot de warmste mei maanden ooit gemeten. Zo was 2008 de warmste mei ooit. De gemiddelde temperatuur was toen 15,7 graden en dus ruim 2,6 graden warmer dan gemiddeld. Ook mei 2017 was met 15,0 graden extreem warm. Onlangs werd in de nacht van 26 op 27 mei 2018 de warmst nachttemperatuur voor de maand mei in bijna 120 jaar gemeten. In de Bilt zakte de temperatuur die nacht niet verder dan 18,3 graden. Dit was ruim 1,4 graden warmer dan het oude record.  

Wat is de hoogste temperatuur in mei ooit gemeten?

De hoogste temperatuur die ooit door het KNMI in mei is gemeten is 35,6 graden. Deze temperatuur werd gemeten in 1919 in Sittard. De maand mei is over het algemeen ook de maand waar de temperatuur voor het eerst in het jaar een zomerse temperatuur (warmer dan 25 graden) bereikt. Gemiddeld over alle jaren dat er weermetingen door het KNMI (sinds 1901) worden gedaan komt de temperatuur gemiddeld op 18 mei voor het eerst boven de 25 graden. Ben je benieuwd naar de hoogste temperatuur die ooit in Nederland is gemeten? Klik dan hier

Wat is de laagste temperatuur in mei ooit gemeten?

De laagste temperatuur die ooit door het KNMI in mei is waargenomen is -7 graden. Dit werd gemeten in de nacht van 30 mei 1974 in Volkel (Noord-Brabant). Ben je benieuwd naar de laagste temperatuur die ooit in Nederland is gemeten? Klik dan hier.

Sneeuwt het wel eens in mei?

Het komt niet vaak voor, maar het is geen uitzondering dat het sneeuwt in mei. Het gaat dan vaak om natte sneeuw die niet blijft liggen. Toch viel er in 1957 op 5 mei maar liefst 15 centimeter op de Vaalserberg. Ook op 28 mei 1961 viel er 5 cm sneeuw in het Friese dorpje Terband. En vrij recent viel er in de nacht van 3 op 4 mei 2019 in de Limburgse heuvels een behoorlijk pak sneeuw. Op de hoogste toppen van de heuvels lag zo'n 4 tot 5 cm sneeuw. 

Kijk ook voor de gemiddelde temperatuur in andere maanden:
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December