Wat is de gemiddelde temperatuur in Nederland?

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat en dat betekent dat de temperatuur het hele jaar door matig is (niet extreem koud en niet extreem warm).  De gemiddelde temperatuur in Nederland is 10,1 graden (bron: KNMI).

 

 

Gemiddelde temperatuur per maand

Uit de data van het KNMI blijkt dat de gemiddelde temperatuur per maand heel verschillend. In de wintermaanden is het gemiddeld veel kouder als in onze zomermaanden. In het onderstaande overzicht kun je per maand de gemiddelde temperatuur vinden:

Gemiddelde temperatuur januari
Gemiddelde temperatuur februari
Gemiddelde temperatuur maart
Gemiddelde temperatuur april
Gemiddelde temperatuur mei
Gemiddelde temperatuur juni
Gemiddelde temperatuur juli
Gemiddelde temperatuur augustus
Gemiddelde temperatuur september
Gemiddelde temperatuur oktober
Gemiddelde temperatuur november
Gemiddelde temperatuur december

In welke maand is de gemiddelde temperatuur het laagst?

Onze koudste maanden zijn uiteraard de wintermaanden december, januari en februari. De gemiddelde temperatuur in januari is echter het laagst. De temperatuur in deze maand is gemiddeld 3,3 graden.

In welke maand is de gemiddelde temperatuur het hoogst?

De maanden in juni, juli en augustus zijn in Nederland doorgaans het warmst. Het warmst wordt het bij ons echter in juli. De gemiddelde temperatuur is dan 17,7 graden

Wat is de koudste temperatuur ooit in Nederland gemeten?

De laagste temperatuur die ooit in Nederland is gemeten was op 27 januari 1942 in Winterswijk. Het kwik kwam toen niet hoger dan -27,4 graden.

Wat is de warmste temperatuur ooit in Nederland gemeten?

De hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten bedraagt 38,6 graden. Deze temperatuur werd gemeten op 23 augustus 1944 in Warnsveld. Meer recentelijk werd op 2 juli 2015 een temperatuur van 38,2 graden gemeten in Maastricht. De hoogste temperatuur die ooit in de nacht is gemeten was op 18 augustus 2012. In Maastricht kwam de temperatuur 's nachts toen niet onder de 23,2 graden.

Het koudste ooit ter wereld

De koudste temperatuur die ooit op aarde is gementen is -89,2 graden. Dit werd op 21 juli 1983 gemeten in Vostok in het Zuidpoolgebied (Russisch poolstation). Deze plek is overigens niet bewoond.

Het warmste ooit ter wereld

In Al Aziziyah (Libië) is de warmste temperatuur ooit op aarde gemeten. op 13 september 1922 werd hier een temperatuur van maarliefst 57,7 graden gemeten.


Bekijk naast de gemiddelde temperatuur ook:
Gemiddelde neerslag
Gemiddelde zonuren