Wat is de gemiddelde snelheid bij het hardlopen?

Hardlopen of joggen is tegenwoordig een populaire manier om je conditie op peil te houden. Naar schatting zijn meer dan 2 miljoen mensen in Nederland minimaal 1 keer in de week aan het hardlopen. Daarmee is het één van de populairste sporten van ons land. Omdat niet iedereen op hetzelfde niveau hardloopt of dezelfde leeftijd heeft loopt uiteindelijk iedereen op zijn eigen snelheid hard. De gemiddelde snelheid van een hardloper is echter ongeveer 10 kilometer per uur.

Gemiddelde snelheid 5 km hardlopen:
Voor veel beginnende en wat oudere hardlopers is 5km een mooie afstand. Afhankelijk van je niveau en geslacht lopen de meeste mensen deze afstand tussen de 20 en 35 minuten.

Gemiddelde snelheid 10 km hardlopen:
Als je iets meer ervaring hebt met hardlopen dan is het hardlopen van een afstand van 10km voor veel mensen de volgende stap. De gemiddelde snelheid van 10km ligt over het algemeen iets lager, waardoor de meeste mensen deze afstand lopen in een gemiddelde tijd tussen 45 minuten en 1.15 uur.

Wat is de hoogste snelheid ooit bij het hardlopen?

Usain Bolt is meervoudig wereld- en olympisch kampioen op de 100 meter sprint. Naar verluidt heeft hij ook het record op zijn naam staan voor de hoogste snelheid die een mens ooit heeft gelopen. In 1 van zijn wedstrijden haalde hij namelijk in de eerste 50 meter van zijn race eens een snelheid van 43,9 kilometer per uur. Dat is de hoogste snelheid ooit bij het hardlopen. Dat is overigens nog wel heel veel langzamer dan de snelheid van het snelste landdier op aarde. Een jachtluipaard kan volgens diverse onderzoeken namelijk een snelheid halen van bijna 100km per uur.

Hoe kun je je snelheid verbeteren bij het hardlopen?

Als je jezelf wilt verbeteren en je vaste rondje hardlopen steeds sneller wilt afleggen dan hebben we een aantal tips voor je:
- Drink niet teveel voor je gaat hardlopen
- Eet 1 uur voor je gaat hardlopen alleen nog snel verteerbaar eten
- Ga trainen in een groep
- Vaker hardlopen
- Draag goede en lekker zittende sportkleding

Aan welke hardloopwedstrijden kan je meedoen?

Als hardlopen je hobby is dan wil je misschien ook wel meedoen aan een echt hardloopwedstrijd. In Nederland zijn een aantal hele leuke hardloopwedstrijden die zowel interessant zijn voor de zeer ervaren hardloper of beginners. Zie hieronder een overzicht van een aantal van de populairste hardloopwedstrijden:

Zevenheuvelenloop (15 km)
Dam tot Damloop (16 km)
Egmond Halve Marathon (21 km)
Marathon Rotterdam (21 en 42 km)
Zandvoort Circuit Run (12 km)
Amsterdam Marathon (21 en 42 km)
City Pier City Schevingen Loop (21 km)
4 Mijl van Groningen (6 km)
Marathon Eindhoven (21 en 42km)
Tilburg Ten Miles (16 km)

Bekijk naast gemiddelde snelheid hardlopen ook:
Gemiddelde tijd marathon
Gemiddelde tijd halve marathon
Gemiddelde tijd 5 km hardlopen
Gemiddelde tijd Dam tot Damloop