Wat is de gemiddelde schouderbreedte van een man?

Bijna alle jongens willen als ze wat ouder worden graag brede schouders krijgen. Veel vrouwen zijn namelijk gek op een afgetraind lichaam en daar horen natuurlijk ook een paar gespierde schouders bij. De schouderbreedte van een man hangt van een paar dingen af. In de eerste instantie van je leeftijd. Jongens die in de pubertijd komen ontwikkelen meer spieren en worden dan ook breder. De schouderbreedte van iemand van 15 is over het algemeen dan ook kleiner dan van iemand van 20 jaar oud. Daarnaast is ook je lengte van invloed op de gemiddelde schouderbreedte. Kleine mannen hebben over het algemeen logischerwijs een kleinere schouderbreedte dan grote mannen. Hieronder vind je de gemiddelde schouderbreedte per lengte:

 • Gemiddelde schouderbreedte kleine man: 40 cm
 • Gemiddelde schouderbreedte kleine man: 45 cm
 • Gemiddelde schouderbreedte kleine man: 50 cm

Hoe meet je de schouderbreedte?

Als je jouw schouderbreedte wilt opmeten dan zul iemand moeten vragen om dat voor je te doen. De schouderbreedte moet je namelijk aan de achterkant van je lichaam opmeten. Ga rechtop staan en ontspan je schouders. Zorg er voor dat je rug recht is. Meet daarna van het breedste punt van je linker schouder/arm naar het breedste punt van je rechter schouder/arm.

Let op: bij het bepalen van je schouderbreedte voor het kopen van bijvoorbeeld een overhemd ga je uit van de schouderpunten. Dit is het punt waar je schouder ophoudt en je arm begint. Deze schouderlengte is dus kleiner dan die van de meetmethode hierboven.

Meten schouderomtrek

Er zijn ook mensen die hele omtrek van de borstkas en de schouders meten om te bepalen hoe breed ze zijn. Uiteraard is dit ook mogelijk. De meting voor de schouderomtrek wordt dan gedaan van het breedste punt van je armen en dan rondom je lichaam (rond je schouders). Ook hier geldt dat de gemiddelde schouderomtrek vooral wordt bepaald door de leeftijd en lengte van de persoon. De gemiddelde schouderomtrek van een man ligt tussen de 100 en 120 cm.

Tips voor het krijgen van brede schouders

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om brede schouders te krijgen en daarmee je schouderbreedte te vergroten. Wij hebben een aantal tips voor je:

 • Ga zwemmen
  Spieren die door zwemmers bij alle zwemslagen op de proef worden gesteld, zijn de schouders en triceps. Wil je dus bredere schouders krijgen dan kun je bijvoorbeeld elke week een uurtje baantjes trekken.
 • Doe specifieke krachttraining
  Veel mannen die naar de fitness gaan hebben vaak geen idee welke oefeningen ze moeten doen om welke spieren te trainen. Als je brede schouders wilt dan is het raadzaam om eerste goed uit te zoeken welke oefeningen je moet doen om je schouders te trainen.
 • Doe push ups
  Heb je geen zin om urenlang in de sportschool door te brengen dan kun je ook thuis oefeningen doen. Doe dan vooral push ups. Deze oefening traint namelijk indirect ook de schouders mee en dan met name de voorkant van de schouderspieren.
 • Doe pull ups
  Bij een pull ups trek je jezelf omhoog aan een stang. Zorg dat er ergens in huis een stang hangt waar je jezelf aan kunt optrekken. Trek jezelf elke keer 10 omhoog als je langs de stang loopt. Je zult zien dat je schouders een stuk breder worden.

Bekijk naast gemiddelde schouderbreedte man ook:
Gemiddelde lengte man
Gemiddelde gewicht man
Gemiddelde hartslag man
Gemiddelde schoenmaat man