Wat is de gemiddelde prijs van een nieuwe fiets?

Nederland kent per hoofd van de bevolking gemiddeld de meeste fietsen. Naar schatting zijn er in Nederland meer dan 20 miljoen bruikbare fietsen en dat betekent dat er meer fietsen zijn in Nederland dan mensen. In bijvoorbeeld Spanje is het gemiddeld aantal fietsen per inwoner slechts 0,2. In Nederland worden per jaar ongeveer 1 miljoen nieuwe fietsen verkocht. De prijs van die fietsen varieert enorm. Zo kun je al een nieuwe fiets kopen voor nog geen 100 euro, maar er bestaan tegenwoordig ook gebruiksfietsen van ruim 2.000 euro. De gemiddelde prijs van een nieuwe fiets is 844 euro. 

 

Wordt de gemiddelde prijs van een fiets steeds hoger?

De gemiddelde prijs van een fiets zit al jaren behoorlijk in de lift. Zo lag de gemiddelde prijs vier jaar geleden nog zo'n 100 euro lager. En in 1999 was de gemiddelde prijs van een fiets slechts 400 euro.

Hoe kan het dat de gemiddelde prijs steeds hoger wordt?

Vooral de komst van de elektrische fiets (e-bike) zorgt er voor dat de gemiddelde besteding voor een nieuwe fiets steeds hoger wordt. Bijna een kwart van alle nieuwe fietsen die er in Nederland wordt verkocht is inmiddels een elektrische fiets. De prijzen van een elektrische fiets zijn logischerwijs een stuk hoger dan van een gewone fiets. De gemiddelde prijs voor een e-bike is ruim 1.500 euro.


Bekijk naast gemiddelde prijs fiets ook:
Vanaf welke gemiddelde leeftijd kan een kind fietsen?
Gemiddelde fiets snelheid
Gemiddelde snelheid wielrenner