Wat is de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen?

Je ziet bij steeds meer mensen zonnepanelen op het dak. Dit komt voornamelijk omdat de kosten voor elektriciteit in Nederland maar blijven stijgen en mensen op zoek gaan naar alternatieve manieren om energie op te laden die goedkoper zijn. Voordat je besluit om zonnepanelen te plaatsen wil je natuurlijk wel weten wat dat kost en wat de gemiddelde opbrengst is van zonnepanelen. Een zonnepaneel van een vierkante meter levert ongeveer 80 kWh per jaar aan elektriciteit op. 10 zonnepanelen van een vierkante meter leveren dus 800 kWh per jaar op.

 

 

Hoeveel energie verbruikt een huishouden gemiddeld?

Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld ongeveer 4000 kWh per jaar. Dit betekent dus dat je met 30 zonnepanelen van een vierkante meter meer dan 50% van je eigen energieverbruik kunt opwekken.

Wat is van invloed op de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen?

Als je zoveel mogelijk profijt van je zonnepanelen wilt hebben dan is het heel belangrijk dat de zonnepanelen pal op het zuiden liggen. Hoe meer zon, hoe hoger de gemiddelde opbrengst. Zonnepanelen die niet pal op het zouden liggen hebben ongeveer een opbrengst van 60 kWh per jaar. Een paneel dat wel pal op het zuiden ligt, zal tot ongeveer 30 kWh per jaar extra opbrengen.

Wat kosten zonnepanelen?

Als je compleet zelfvoorzienend wilt worden dan (rekening houdend met 4000 kWh per jaar) dan heb je een investering nodig van zo'n 16.000 euro. Voor de meeste mensen is dit een te grote investering. Een investering van 4000 euro zal ongeveer 25% van je energieverbruik dekken.

Wanneer heb je de kosten voor zonnepanelen terugverdient?

We houden rekening met een gemiddelde opbrengst van 800 kWh per jaar (10 zonnepanelen van een vierkante meter). Dat is een investering van ongeveer 4000 euro. De huidige energieprijs is ongeveer €0,23 per kWh. Dit levert dus jaarlijkse een besparing op van 0,23×800 = €184,-. Val je echter in de subsidieregeling op zonnepanelen, dan krijg je nog eens 0,24 cent per kWh extra. De totale besparing per jaar is dan €184 + 0,24 × 800 (192 euro) = €376. Het duurt dus bijna 11 jaar voordat de aanschafkosten van zonnepanelen terugverdient zijn.

 

Bekijk naast de gemiddelde opbrengst zonnepanelen ook:
Gemiddeld waterverbruik
Gemiddeld gasverbruik