Wat is de gemiddelde buikomvang?

In Nederland kampen behoorlijk veel mensen met overgewicht. Bij de meeste mensen is dit meteen terug te zien in de omvang van de buik. Deze neemt bij overgewicht namelijk vaak als eerste toe.

 

 

De gemiddelde buikomvang:
Mannen = 94 centimeter
Vrouwen = 80 centimeter

Hoe meet je de omvang van je buik?

Als je de omvang van je buik wilt meten dan kun je het beste een meetlint om je buik leggen. Let wel op dat je dit doet precies op de hoogte van de navel. Zorg er voor dat het meetlint goed aansluit, maar trek deze niet te strak aan. Meet op het moment dat je uitademt.

Wanneer is de omvang van je buik te groot?

Mensen waarvan de omvang van de buik te groot is lopen een gezondheidsrisico. In meerdere onderzoeken is namelijk al een verband aangetoond tussen de buikomvang en hart- en vaatziekten. Je buikomvang is serieus te dik als:

  • Mannen, bij een buikomvang van meer dan 102 cm
  • Vrouwen, bij een omvang van meer dan 90 cm

Hoe kan ik de omvang van mijn buik verkleinen?

Als je de omvang van je buik echt serieus wilt verminderen, dan kun je eigenlijk maar 2 dingen doen. Op dieet en/of meer bewegen. Deze 2 dingen zorgen er namelijk voor dat je afvalt en daardoor zal de omvang van je buik ook afnemen.

Wie had de grootste buikomvang ooit?

Volgens het Guinness Book of World Records was Walter Hudson (1944-1991) niet de zwaarste mens die ooit heeft geleefd, maar hij was wel de dikste man op aarde. De omvang van zijn buik was namelijk meer dan 300 cm.

 

Bekijk naast de gemiddelde omvang buik ook:
Gemiddeld BMI
Gemiddeld vetpercentage