Wat is de gemiddelde neerslag in Nederland per jaar?

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat en dat betekent dat er bij ons het hele jaar door neerslag kan vallen. De gemiddelde neerslag in Nederland is 700 tot 900 mm op jaarbasis. Uiteraard verschilt de gemiddelde neerslag per maand. Bekijk hieronder de gemiddelde neerslag per maand:

Maand Gemiddelde neerslag
Januari 60.2 mm
Februari 44.0 mm
Maart 47.6 mm
April 34.0 mm
Mei 60.4 mm
Juni 62.5 mm
Juli 104.9 mm
Augustus 89.6 mm
September 49.0 mm
Oktober 57.0 mm
November 59.5 mm
December 53.0 mm

Hoeveel dagen per jaar valt er gemiddeld neerslag?

Sommige mensen denken dat het in Nederland altijd regent. Dit valt gelukkig best mee. Gemiddeld valt er 7% van de tijd in Nederland neerslag (in vorm van regen, sneeuw of hagel). Gemiddeld is dat 1 uur en 40 minuten per dag.

Waar in Nederland valt gemiddeld de meeste neerslag?

In Nederland heb je de meeste kans op een nat pak op en rond de Veluwe. Hier valt gemiddeld gezien elk jaar de meeste neerslag in Nederland.

Waar in Nederland valt gemiddeld de minste neerslag?

De droogste plek van Nederland vinden we in het Zuid-Oosten. Gemiddeld gezien valt er in Midden-Limburg namelijk de minste neerslag (gemiddeld minder dan 700 mm per jaar).

In welke maand valt er in Nederland de meeste neerslag?

In de zomermaanden valt in Nederland de meeste regen. De meeste neerslag valt echter in juli. In deze maand valt er gemiddeld 104.9 mm neerslag.

In welke maand valt er in Nederland gemiddeld de minste neerslag?

De meeste kans op een droge dag heb je in april, dan valt er in Nederland namelijk gemiddeld de minste neerslag. In april valt gemiddeld maar 34 mm neerslag.

Waar op de wereld valt gemiddeld de meeste neerslag?

De plek waar gemiddeld per jaar de meeste neerslag valt is Mount Wai-ale-ale op Hawaii. Per jaar valt hier gemiddeld 11.455 mm neerslag. De meest neerslag ooit in 1 jaar tijd gemeten was daarentegen in India. Aan de voet van het Himalaya -gebergte is hier ooit in jaar tijd een neerslaghoeveelheid van 26.467 mm gemeten.

Waar op de wereld valt gemiddeld de minste neerslag?

De droogste plek op aarde is de Atacama woestijn in Chili (Zuid-Amerika). Gemiddeld valt hier minder dan 1 mm regen per jaar. Er zijn echter plekken in deze woestijn waar al meer dan 400 jaar geen neerslag is gevallen.

Bekijk naast de gemiddelde neerslag ook:
Gemiddelde temperatuur Nederland
Gemiddelde aantal zonuren  
Gemiddelde sneeuwhoogte
Gemiddelde kans witte kerst