Wat is de gemiddelde luchtvochtigheid?

De luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp er zich in de lucht bevindt. Hoe warmer de lucht, hoe meer waterdamp deze kan bevatten. Als de luchtvochtigheid 100% bereikt zal de onzichtbare waterdamp worden omgezet in druppels. We moeten bij de gemiddelde luchtvochtigheid onderscheid maken tussen de gemiddelde luchtvochtigheid buiten en de luchtvochtigheid in een huis.

 


  • Gemiddelde luchtvochtigheid buiten

In Nederland kan de luchtvochtigheid variëren van 5% tot 100%. Bij een luchtvochtigheid van 100% is het vrijwel zeker aan het regenen. De gemiddelde luchtvochtigheid ligt in Nederland tussen de 60% en 80%.

  • Gemiddelde luchtvochtigheid huis

Het is in huis of op kantoor heel belangrijk dat de luchtvochtigheid niet te hoog of te laag is. Te droge of te vochtige lucht kunnen namelijk van invloed zijn op je gezondheid of op je luchtwegen. De juiste luchtvochtigheid in huis moet liggen tussen 40% en 60%.

Hoe meet je de luchtvochtigheid?

Als je er voor wilt zorgen dat de luchtvochtigheid altijd goed is dan is het eerst belangrijk dat je de luchtvochtigheid makkelijk kunt meten. Dit kun je doen door een hygrometer te kopen. Dit is een apparaat waarmee je luchtvochtigheid in huis precies kunt meten.

Te lage luchtvochtigheid

Er is sprake van een te lage luchtvochtigheid als de hoeveelheid waterdamp in de lucht binnenshuis of op kantoor onder de 40% zakt. Het gevolg is droge ogen, hoofdpijn en contactlenzen die gaan irriteren. Daarnaast kun je als je langer in een te droge ruimte bent sneller verkouden worden en verminderd je weerstand.

Wat moet je doen bij een te lage luchtvochtigheid?

Vooral op kantoren is de luchtvochtigheid vaak te laag. Dit is op zich makkelijk te voorkomen door bijvoorbeeld planten neer te zetten. Er zijn planten die luchtzuiverend werken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Ficus, de Dieffenbachia, de Aloë Vera, de Dracena en de Sansevieria. Ook kun je als de luchtvochtigheid te laag is een schaaltje met water op de verwarming neerzetten. Dit water verdampt dan en zorgt er voor dat de luchtvochtigheid stijgt.

Te hoge luchtvochtigheid

Ook een te vochtige lucht is niet gezond. Als de luchtvochtigheid boen de 60% komt dan is de lucht binnenshuis of op kantoor te hoog. Het gevolg is dat er schimmelvorming kan optreden. Daarnaast gaat de ruimte minder fris ruiken en kan er veel huismijt komen.

Wat moet je doen bij een te hoge luchtvochtigheid?

Probeer eerst vooral uit te zoeken waarom de luchtvochtigheid te hoog is. Vaak komt dit doordat muren bijvoorbeeld veel vocht doorlaten. Dit kun je verhelpen door vochtwerende middelen.
 

Bekijk naast de gemiddelde luchtvochtigheid ook:
Gemiddelde temperatuur in Nederland
Gemiddelde neerslag
Gemiddelde salaris