Wat is de gemiddelde lengte van een man?

Nederlandse mannen behoren gemiddeld tot de langste mensen ter wereld. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de gemiddelde lengte van een volwassen man in Nederland 180,8 cm is. Wij groeien echter nog steeds. De verwachting is dat de gemiddelde lengte van een man in de komende jaren verder zal stijgen.

 

Hoe meet je de gemiddelde lengte van een man?

De gemiddelde lengte van een man wordt gemeten vanaf de grond tot aan je kruin. Het beste kun je je lengte meten door met je rug plat tegen een muur te gaan staan en je hakken tegen de muur te zetten. Op deze manier sta je helemaal rechtop. Vraag iemand anders om je lengte op te meten.

In welke provincie worden mannen gemiddeld het langst?

Er is per provincie in Nederland een heel duidelijk verschil in de gemiddelde lengte van een man. In het noorden van Nederland worden mannen gemiddeld 2 cm langer dan in onze zuidelijke provincies. 

Hoe groot was de grootste man ooit?

De grootste man die ooit geleefd heeft was de Amerikaan RobertPershing Wadlow (1918 - 1940). Hij was volgens Guinnes World Records maar liefst 272cm groot.

Hoe klein was de kleinste man ooit?

De Nepalees Chandra Bahadur Dangi is door Guinness World Records en een arts uitgeroepen tot kleinste man ter wereld. Hij is met 54,6 centimeter bijna 3 cm kleiner dan de Indier Gul Mohammed die de tweede kleinste man ter wereld is. 

Wat is van invloed op je uiteindelijke lengte?

Wat je uiteindelijke lengte gaat worden hangt van diverse dingen af? Zo wordt je lengte voor een deel genetisch bepaald. Als je beide ouders klein zijn, dan is de kans groot dat ook jij niet heel lang wordt. Andersom is het net zo. Als je beide ouders wel heel lang zijn, dan is de kans groot dat ook jij langer wordt dan gemiddeld. Naast deze genetische bepaling wordt je lengte ook voor een deel beinvloed door je levensstijl. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat mensen met een gezonde levenstijl gemiddeld langer worden dan mensen die ongezond leven. 

Wanneer is een man uitgegroeid?

Het is heel lastig te bepalen wanneer een man precies is uitgegroeid. De ene man groeit niet meer vanaf zijn 16e een ander groeit door tot zijn 21e. Na je 21e is de kans klein dat je nog doorgroeit. Als je echter zeker wilt weten of je jouw uiteindelijke lengte hebt bereikt kun je het beste contact opnemen met je huisarts. 

Worden mannen steeds langer?

Ja. De gemiddelde lengte van mannen wordt steeds groter. De gemiddelde lengte van Nederlandse man is op dit moment 180 cm. Halverwege de 19e eeuw was de gemiddelde lengte van de Nederlandse man slechts 173cm. 

Wat is de gemiddelde lengte van mannen in andere landen?

 • Land - lengte
  België - 180,4 cm
  Canada - 180,1 cm
  Duitsland - 180,2 cm
  Frankrijk - 173,1 cm
  Finland - 176,6 cm
  Italië - 172,2 cm
  Japan - 165,6 cm
  Nederland - 180,8 cm
  Noorwegen - 179,7 cm
  Spanje - 170,0 cm
  Taiwan - 172,7 cm
  Verenigde Staten - 175,5 cm

Opvallend is dat Amerika in de lijst van de langste mensen steeds verder zakt. Dit komt vooral door de verandering in de migrantenstroom. De eerste migranten waren vooral Europeanen en Afrikanen, en die zijn over het algemeen erg lang. Maar steeds meer Aziaten en Mexicanen vinden hun weg naar Amerika. Aangezien de gemiddelde lengte van deze mannen een stuk lager is, neemt ook de gemiddelde lengte van Amerikaanse inwoners af.  

Bekijk naast de gemiddelde lengte van een man ook:
Gemiddelde lengte vrouw
Gemiddelde lengte kind
Gemiddelde gewicht man