Leeftijd vruchtbaar?

Bijna alle vrouwen hebben een kinderwens. Het tijdstip voor het krijgen van kinderen heb je echter niet altijd zelf in de hand. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je geen partner hebt, of dat het niet uitkomt met je carriere. Hou er dan in ieder geval rekening mee dat je leeftijd wel degelijk van invloed is op je vruchtbaarheid. Hoe ouder je wordt hoe kleiner de kans op vruchtbaarheid.

 

 

Vanaf welke gemiddelde leeftijd is een vrouw vruchtbaar?

Een vrouw is vruchtbaar vanaf het moment dat ze voor het eerst menstrueert in het begin van haar puberteit. In Nederland is dat gemiddeld vanaf 12,5 jaar.

Op welke gemiddelde leeftijd is een vrouw het meest vruchtbaar?

De meeste vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen hun 20e en 30e jaar. Dit is biologisch gezien dan ook de beste tijd voor het krijgen van kinderen.

Tot gemiddeld welke leeftijd is een vrouw vruchtbaar?

Vanaf het dertigste levensjaar neemt de vruchtbaarheid van een vrouw dus behoorlijk af. Elk jaar dat je ouder wordt neemt de kans om zwanger te worden met een paar procent af. Tot 30 jaar is kans om zwanger te worden elke maand ongeveer 15 tot 25%. Na je 35e levensjaar is dit nog maar de helft (7 tot 15%). In Nederland krijgen vrouwen hun eerste kind als ze gemiddeld 29,4 jaar oud zijn. Rond de 45 en 60 jaar komen de meeste vrouwen in een menopauze en is een vrouw eigenlijk niet meer vruchtbaar.

 

Bekijk naast de gemiddelde leeftijd vruchtbaar ook:
Gemiddelde tijd zwanger worden
Gemiddeld leeftijd eerste kind
Gemiddeld aantal kinderen