Wat is de gemiddelde leeftijd van een vrouw?

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat vrouwen over het algemeen gemiddeld ouder worden dan mannen. De gemiddelde leeftijd van Nederlandse vrouwen bedraagt 82,5 jaar. In de Europese Unie ligt de gemiddelde leeftijd voor een vrouw op 82,2 jaar.

Worden vrouwen gemiddeld steeds ouder?

Net als bij mannen groeit ook de gemiddelde leeftijd van een vrouw nog altijd. De verwachting is dat de gemiddelde levensverwachting van een vrouw halverwege de 21e eeuw boven de 85 jaar zal liggen. De gemiddelde leeftijd van vrouwen is vooral vanaf ongeveer 1900 sterk gestegen. In 1950 werden vrouwen gemiddeld nog maar 72,2 jaar oud. Inmiddels worden vrouwen dus bijna 10 jaar ouder! De verwachting is dat vrouwen in 2030 een gemiddeld leeftijd van 85,3 jaar hebben bereikt. 

Hoe oud was de oudste vrouw ooit?

Voor zover officieel erkend was Jeanne-Louise Calment uit Frankrijk de oudste vrouw (en ook mens) aller tijden. Ze is maarliefst 122 jaar en 164 dagen oud geworden. Zij werd geboren in 1875 en stierf in 1997. Er zijn door de jaren echter heel wat vrouwen geweest de beweerden ouder te zijn. Maar doordat deze mensen geen geboortebewijs konden laten zien is dit nooit officieel geworden.

Wie was de oudste vrouw van Nederland ooit?

De oudste vrouw van Nederland was Hendrikje van Andel-Schipper. Zij werd maar liefst 115 jaar en 62 dagen oud. Ze leefde van 1890 tot 2005. 

Hoe word je heel oud?

Als je een hoge leeftijd wilt halen dan is het belangrijk om gezond te leven. Zo worden mensen die bijvoorbeeld roken, weinig bewegen en veel eten en drinken over het algemeen niet oud. Daarnaast moet je ook geluk hebben. Je bent namelijk ook sterk afhankelijk zijn van je genen. Als er bijvoorbeeld veel ziektes in je familie voorkomen dan is de kans groter dat ook jij vroeg of laat een ziekte kan krijgen. Vaak zie je dat families met sterke en gezonde genen allemaal erg oud worden. En andersom is ook vaak het geval.

Wat is de gemiddelde leeftijd van vrouwen in andere landen?

De gemiddelde leeftijd van vrouwen in Nederland ligt iets boven het Europees gemiddelde. Vrouwen in Frankrijk worden met gemiddeld 84,9 jaar het oudst. Ook in Zweden en het Verenigd Koninkrijk worden vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 83,3 erg oud. Vrouwen in Litouwen worden daarentegen gemiddeld slechts 77,6 jaar oud. 

Bekijk naast de gemiddelde leeftijd van een vrouw ook:
Gemiddelde leeftijd man
Gemiddelde leeftijd pensioen
Gemiddelde leeftijd eerste kind
Gemiddelde aantal kinderen