Op welke leeftijd gaan jongens zich voor het eerst scheren?

Als jongens in de puberteit komen dan begint onder andere ook de gezichtsbeharing te groeien. Als je als jongen liever geen baard of snor wilt hebben dan zul je de haren op je gezicht moeten scheren? Vanaf welke leeftijd je mag beginnen met scheren is een keuze die je zelf moet maken. Er zijn jongens die vroeg in de puberteit komen en zich al beginnen te scheren als ze nog maar 12 jaar oud zijn. Andere jongens komen later in de puberteit en beginnen zich pas te scheren als ze 18 jaar oud zijn. De gemiddelde leeftijd dat jongens zich voor het eerst gaan scheren is 16 jaar.

Hoe vaak moet je je scheren?

Bij niet iedereen groeit het haar even snel. Hoe vaak je je moet scheren hangt daarom ook helemaal af van hoe snel jouw gezichtsbeharing groeit. In het begin groeit je haar nog langzaam maar dit proces gaat steeds sneller naarmate je puberteit vordert. In het begin is bijvoorbeeld 1 keer per week scheren genoeg, terwijl je jezelf aan het einde van de puberteit elke dag zal moeten scheren om een glad gezicht te krijgen. Daarnaast is het tegenwoordig ook heel modern om een klein baardje te laten staan. Hoe vaak je je dus scheert hangt vooral af van hoe glad je wilt zijn. Gemiddeld groeit een baardhaar 0.4 mm per dag.

Groeit haar sneller na het scheren?

Veel mensen denken dat als je je begint te scheren, het haar op je gezicht (of lichaam) sneller en dikker terugkomt. Dit is echter niet waar. Er is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat haren sneller gaan groeien als je de haren regelmatig scheert. Dat veel mensen dit denken komt waarschijnlijk omdat korte afgeschoren haren sneller lijken te groeien dan bijvoorbeeld het haar op je hoofd. Maar dat is niet het geval. Het haar op je lichaam en op je hoofd groeien beide zo'n 0.4 mm per dag. Dat haren op je gezicht dikker worden als je ze vaker hebt geschoren is ook niet waar. Dit voelt zo omdat korte haren altijd stugger aanvoelen en daardoor dikker lijken.

Scheren met een scheerapparaat of mesje?

Als je als jongen je voor het eerst gaat scheren dan heb je eigenlijk twee mogelijkheden. Je kunt je scheren met een scheermesje of met een elektrisch scheerapparaat. Als je jezelf voor het eerst gaat scheren is het echter veiliger om dit te doen met een scheerapparaat. Een mesje is namelijk behoorlijk scherp en vereist wat meer ervaring. Een scheermesje scheert echter wel een stuk gladder. Maar omdat je baardgroei in het begin nog niet zo is ontwikkeld is een scheermesje dan ook nog niet nodig.

Bekijk naast gemiddelde leeftijd voor het eerst scheren ook:
Gemiddelde leeftijd tongzoenen
Gemiddelde leeftijd verkering
Gemiddeld aantal scheten per dag
Gemiddelde stagevergoeding