Wat is de gemiddelde leeftijd dat jongeren voor het eerst uitgaan?

Als jongeren in hun pubertijd komen dan willen de meeste van hun ook uitgaan. Het is voor de meeste ouders een enorme stap als ze hun kinderen voor het eerst toestemming geven om uit te gaan. Veel ouders stellen dit dan ook graag zo lang mogelijk uit. Maar wat is de gemiddelde leeftijd dat jongeren voor het eerst uitgaan? Volgens het CBS gaan jongeren vanaf ongeveer 15 jaar uit. Uit hun cijfers blijkt dat 70% van de jongeren van 15 jaar minstens één keer per maand uitgaat. Van de 16-jarigen gaat zelfs 85% van de jongeren regelmatig op stap en vanaf 17 jaar gaat 95% regelmatig uit.

  

Wie mogen er eerder uit. Jongens of meisjes?

Over het algemeen mogen jongens en meisjes op dezelfde leeftijd voor het eerst uit. Meisjes moeten vaak wel eerder thuis zijn dan jongens.

Hoe laat moeten jongeren thuis zijn?

Uiteraard is het tijdstip waarop jongeren thuis moeten zijn afhankelijk van hun leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat de meeste van de 14 en 15 jarigen tussen 0.00 en 1.00 uur thuis moeten zijn als ze uitgaan. Bij 16-jarigen is dat tussen 0.00 en 2.00 uur. Op het moment dat een jongere 17 jaar oud is dan wordt er in de meeste gevallen geen tijdstip om thuis te zijn afgesproken.

Waar mogen jongeren heen als ze uitgaan?

In Nederland mag je veel disco's nog niet in als je nog geen 16 bent. Jongeren die bijvoorbeeld 14 of 15 jaar zijn gaan dan ook vaak naar de bioscoop of naar speciaal georganiseerde jongeren feesten. Op deze feesten wordt er dan geen alcohol geschonken. In Nederland mogen jongeren vanaf 18 jaar alcohol drinken.


Bekijk naast gemiddelde leeftijd uitgaan?
Gemiddelde leeftijd uit huis
Gemiddelde leeftijd samenwonen
Gemiddelde leeftijd eerste keer