Wat is de gemiddelde leeftijd dat jongeren uit huis gaan?

Vroeg of laat verlaten alle kinderen het ouderlijk huis. Sommige jongeren gaan al uit huis als ze nog maar 16 jaar oud zijn, maar er zijn ook genoeg mensen die pas uit huis gaan als ze bijna 30 zijn. De gemiddelde leeftijd van jongeren die in Nederland uit huis gaan is 21,7 jaar oud. 

 

Gaan jongeren gemiddeld steeds eerder het huis uit?

Na een langer periode van juist een stijging van de leeftijd dat jongeren uit huis gaan, daalt deze leeftijd de laatste jaren weer. Zo was aan het begin van deze eeuw de gemiddelde leeftijd van jongeren die uit huis gaan ruim 22 jaar. In de jaren 70 gingen jongeren daarentegen veel eerder uit huis. De gemiddelde leeftijd van jongeren die toen uit huis gingen was 19,9 jaar. Ook de leeftijd waarop jongeren hun eerste huis kopen is aan het stijgen

Wie gaan er eerder uit huis, jongens of meisjes?

Meisjes gaan gemiddeld eerder uit huis als jongens. De meeste meisjes gaan voor hun 21e uit huis. Jongens zijn ruim 22 jaar als ze uit huis gaan.

Wie gaan er eerder uit huis, hoger of lager opgeleiden?

Doordat hogeropgeleiden vaak voor hun studie naar een andere stad moeten verhuizen gaan ze gemiddeld ook eerder uit huis. De gemiddelde leeftijd dat hogeropgeleiden uit huis gaan is 19,8 jaar. Lageropgeleiden gaan veel later uit huis. Zij gaan gemiddeld op 22,5 jarige leeftijd uit huis.

Wat is de reden dat jongeren uit huis gaan?

- samenwonen 38%
- zelfstandig zijn 28%
- studie 18%
- andere reden 9%
- slechte sfeer thuis 6%
- werk 5%

Bekijk naast de gemiddelde leeftijd uit huis ook:
Gemiddelde leeftijd samenwonen 
Gemiddelde leeftijd eerste keer
Gemiddeld aantal keer verhuizen
Gemiddelde prijs woning