Wat is in Nederland de gemiddelde leeftijd dat mensen gaan trouwen?

In vergelijking met andere landen zijn we in Nederland relatief behoorlijk oud als we in het huwelijksbootje stappen. De gemiddelde leeftijd dat mensen in Nederland gaan trouwen is 30 jaar.

Trouwen we op een steeds latere leeftijd?

Ja, naast het feit dat er in Nederland veel minder als bijvoorbeeld 50 jaar geleden wordt getrouwd, is ook de gemiddelde leeftijd van de bruidsparen behoorlijk gegroeid. Zo lag de gemiddelde leeftijd bij het  trouwen 50 jaar geleden rond de 27 jaar. Dat is dus ruim 3 jaar eerder dan de huidige gemiddelde leeftijd.

Hoe oud moet je in Nederland zijn om te mogen trouwen?

Als je in Nederland wil trouwen dan moeten beide partners 18 jaar of ouder zijn. Er zijn echter een paar uitzonderingen mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld bij de minister dispensatie aanvragen als je zwanger bent. Dan moet je echter wel minstens 16 jaar oud zijn. Zo trouwden vorig jaar 4 meisjes op 16-jarige leeftijd. De minister verleent overigens alleen dispensatie als beide ouders toestemming hebben gegeven. 

Waar trouwen mensen op gemiddeld de jongste leeftijd?

In landen als India en Pakistan is het vaak nog heel gebruikelijk dat de ouders van de bruid en bruidegom het huwelijk regelen. Hierdoor is in deze landen de gemiddelde leeftijd om te trouwen slechts 17 jaar.

Waar trouwen mensen gemiddeld op de oudste leeftijd?

In de Scandinavische landen is het gebruikelijk om op een veel latere leeftijd te gaan trouwen. In Denemarken trouwen mensen vaak pas op een gemiddelde leeftijd van bijna 31 jaar. Ook in zweden, Finland en Noorwegen ligt de gemiddelde leeftijd om te trouwen ruim boven de 30 jaar.

Hoe oud was het jongste koppel dat ooit is getrouwd?

In Saudi-Arabië is volgens geruchten in 2008 het jongste koppel ooit getrouwd. Volgens de krant Al-Sham ging het om een neef en nicht die 11 en 10 jaar oud waren toen ze trouwden. Beide kinderen zaten nog op de basisschool toen het huwelijk werd gesloten. Volgens de krant ging het om een wereldrecord. 

Hoe oud was het oudste koppel dat ooit is getrouwd?

In het Engelse Eastbourne vond in 2015 een huwelijksvoltrekking plaats met waarschijnlijk de oudste mensen ooit. Doreen Luckie en George Kirby waren namelijk respectievelijk 91 en 103 jaar oud toen ze elkaar het  ja-woord gaven. Daarmee zijn ze wellicht het oudste pasgetrouwd koppel ter wereld. Doreen en George waren al wel al zo’n 27 jaar samen toen ze trouwden.


Bekijk naast de gemiddelde leeftijd om te trouwen ook:
Gemiddelde duur huwelijk
Gemiddelde leeftijd eerste kind
Gemiddelde kosten bruiloft
Gemiddelde ringmaat