Wat is de gemiddelde leeftijd dat jongeren voor het eerst tongzoenen?

Tongzoenen is voor veel jongeren vaak de allereerste seksuele ervaring met een partner. De leeftijd dat jongeren in Nederland voor het eerst gaan tongzoenen ligt tussen de 11 en 16 jaar. De gemiddelde leeftijd voor tongzoenen is 14 jaar. Ben je ouder dan de gemiddelde leeftijd dat jongeren tongzoenen, maak je geen zorgen, dit komt vanzelf.

 

Wie tongzoenen eerder; jongens of meisjes?

Meisjes tongzoenen gemiddeld vaak op een iets jongere leeftijd dan jongens. Meestal tongzoenen meisjes voor het eerst rond 13 jaar en jongens gemiddeld rond hun veertiende of vijftiende. Ook de gemiddelde leeftijd dat jongeren worden ontmaagd is bij meisjes iets lager.

Tongzoenen jongeren steeds vroeger?

De gemiddelde leeftijd dat jongeren voor het eerst tongzoenen is de laatste 50 jaar behoorlijk gedaald. Dit komt omdat jongeren nu veel eerder dan vroeger seksueel geïnteresseerd zijn. Experts denken dat dit vooral komt doordat jongeren ook veel eerder dan vroeger met seks in aanraking komen (via televisie, internet en social media). Dit zorgt er daarnaast voor dat jongeren nog onzekerder worden en eerder op zoek gaan naar dergelijk contact.

Hoe moet ik tongzoenen?

Veel jongeren die nog nooit hebben getongzoend zijn hier erg onzeker over. Als je niet weet hoe je moet tongzoenen dan kun je hieronder stap voor stap lezen hoe dit moet. 

Stap1. Zorg er voor dat je adem fris ruikt 
Stap2. Breng je hoofd dicht naar het hoofd van de persoon die gaat tongzoenen.
Stap3. Draai je een beetje naar rechts (zodat de neuzen elkaar niet raken) en begin de ander te kussen op de lippen (eerst nog zonder tong)
Stap4. Nu is het tijd voor de tong. Draai met je tong om de tong van de ander en maak zachte bewegingen (begin rustig). Adem door de neus
Stap5. Zorg dat af en toe ook slikt anders komt er tijdens het tongzoenen teveel speeksel vrij
Stap6. Als je merkt dat je partner het prettig vind om wat sneller/wilder te tongzoenen voer je het een beetje op.

Is tongzoenen gezond?

Hoewel de meeste mensen tongzoenen heel leuk vinden is het niet echt gezond. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er tijdens het tongzoenen ruim 40.000 parasieten en 250 verschillende bacteriesoorten worden uitgewisseld. Toch zit er ook nog een positief kantje aan het geven van een tongzoen. Tijdens het tongzoenen verbrandt je namelijk ook een hoop calorieën!

Bekijk naast de gemiddelde leeftijd tongzoenen ook:
Gemiddelde leeftijd ontmaagding
Gemiddelde aantal bedpartners
Gemiddeld drankgebruik per land
Gemiddeld aantal scheten per dag