Wat is de gemiddelde leeftijd dat meisjes starten met de pil?

De pil is in Nederland het meest gebruikte anticonceptiemiddel. Naar schatting slikt zo'n 42% van de vrouwen tussen de 16 en 42 jaar de pil. De vraag die veel meisjes (en ook ouders) zichzelf stellen is wanneer het een goed moment is om met de pil te starten. Het antwoord daarop is echter niet heel simpel. Zo zijn sommige meisjes al vroeg in de puberteit en met jongens bezig terwijl andere meisjes veel meer laatbloeiers zijn. Het beste moment om met de pil te beginnen is dan ook heel divers. De gemiddelde leeftijd waarop pubers in Nederland voor het eerst aan de pil gaan is 16,1 jaar.

Daalt of stijgt de gemiddelde leeftijd waarop meisjes met de pil starten?

De gemiddelde leeftijd waarop meisjes met de pil starten is de laatste jaren behoorlijk gedaald. Zo slikt tegenwoordig bijvoorbeeld al 3% van de 13-jarige meisjes de pil. Dit heeft twee belangrijke redenen. In de eerste plaats komen meisjes tegenwoordig veel eerder in de puberteit en hebben meer last van hun maandelijkse menstruatie. Om dit beter onder controle te houden wordt in sommige gevallen al op een vroege leeftijd de pil geadviseerd. Daarnaast experimenteren tieners tegenwoordig ook een stuk eerder met sex. Hierdoor kiezen meisjes er uit voorzorg voor om eerder met de pil te beginnen. .

Tot welke gemiddelde leeftijd slikken vrouwen de pil?

Het grootste gedeelte van de vrouwen in Nederland dat de pil slikt bevindt zich in de leeftijdscategorie tussen 20 en 30 jaar. Naar schatting slikt zo'n 75% van de vrouwen van 22 jaar de pil. Na de gezinsvoltooiing neemt het pilgebruik snel af. Zo slikt nog maar 35% van de vrouwen op 40 jarige leeftijd de pil en van de 50 jarige vrouwen slechts 15%. Na de overgang is het percentage vrouwen dat de pil neemt te verwaarlozen.

Is de pil gezond of ongezond?

De pil is in 1964 in Nederland geintroduceerd en eigenlijk vanaf deze introductie worden er vragen gesteld over of het jaren slikken van de pil invloed heeft op je gezondheid. Er wordt dan ook veelvuldig onderzoek naar gedaan. De diverse onderzoeken tonen echter af en toe verschillende resultaten weer. Zo zou de kans op sommige soorten kanker door het gebruik van de pil worden verkleind, terwijl de kans op andere soorten kanker door het gebruik van de pil juist weer worden verhoogd. Wel is het zeker dat het slikken van de pil een verhoogde kans geeft op gevoelige borsten, trombose, hoofdpijn en en verminderde lust in sex.

Opvallend pilgebruik

Uit onderzoek naar het pilgebruik is er nog een opvallen verschil te melden. Het pilgebruik onder werkende vrouwen tot dertig jaar ligt namelijk veel hoger dan van niet-werkende vrouwen. Van alle werkende vrouwen tussen 25-29 jaar slikt maar liefst 70% van de vrouwen de pil. Van de niet-werkende vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie slikt slechts 56% de pil.

Bekijk naast naar de gemiddelde leeftijd start pil ook:
Gemiddelde cupmaat
Gemiddelde leeftijd rimpels
Gemiddelde gewicht vrouw
Gemiddelde schoenmaat vrouwen