Hoe oud kan een schildpad gemiddeld worden?

Van alle dieren op aarde staan schildpadden er om bekend dat ze een zeer hoge leeftijd kunnen bereiken. En dat is helemaal waar. Er zijn verhalen bekend van schildpadden die meer dan 150 jaar oud zijn geworden. Over het algemeen geldt des te groter de schildpad, des te hoger de leeftijd die ze kunnen bereiken. De kleinste soorten schildpadden bereiken een gemiddelde leeftijd van ongeveer 20 tot 40 jaar. De grootste soorten kunnen zelfs gemiddeld meer dan 100 jaar oud worden.

 

Gemiddelde leeftijd soorten schildpadden

Er zijn ongeveer 300 verschillende soorten schildpadden. Hieronder de gemiddelde leeftijd van een aantal bekende soorten

Geelbuikschildpad - gemiddelde leeftijd 35 jaar
Roodwangschildpad - gemiddelde leeftijd 40 jaar
Zeeschildpad - gemiddelde leeftijd 75 jaar
Reuzenschildpad - gemiddelde leeftijd 100 jaar

Hoe oud was de oudste schildpad ooit?

Zoals gezegd zijn er genoeg verhalen bekend van schildpadden die meer dan 150 jaar oud zijn geworden. De oudste schildpad ooit was een Adabra schildpad (reuzenschildpad) genaamd Adwaita. Volgens de dierentuin in India waar het dier leefde is de schildpad maar liefst 255 jaar oud geworden. Daarmee is het waarschijnlijk ook meteen het oudste dier ooit. Jammergenoeg is haar leeftijd nooit helemaal officieel vastgelegd.


Bekijk naast de gemiddelde leeftijd schildpad ook:
Gemiddelde gewicht geit
Gemiddelde leeftijd olifant
Gemiddelde leeftijd konijn
Gemiddelde leeftijd papegaai