Wat is de gemiddelde leeftijd waarop mensen voor het eerst gaan samenwonen?

Zodra jonge mensen een relatie hebben dan zullen op enig moment overwegen om te gaan samenwonen. De een wil dit graag zo snel mogelijk, anderen stellen dit langer. De gemiddelde leeftijd waarop mensen gaan samenwonen is in Nederland ongeveer 23 jaar.

 

 

Gaan mensen steeds eerder of later samenwonen?

Mensen gaan steeds later samenwonen. Zo woonden mensen einde vorige eeuw nog op een gemiddelde leeftijd van 22 jaar voor het eerst samen. De reden dat mensen steeds later gaan samenwonen komt onder andere doordat mensen ook op een steeds latere leeftijd beginnen met werken. Vroeger werkten mensen eerder en hadden dus ook eerder tijd om bijvoorbeeld een huis te kopen.

Wie gaan jonger samenwonen; mannen of vrouwen?

Over het algemeen gaan mannen (24 jaar) op een latere leeftijd samenwonen als vrouwen (22 jaar). Mannen zijn gemiddeld 2 jaar ouder dan vrouwen als ze gaan samenwonen met een partner.

Wie gaan jonger samenwonen; hoog- of laagopgeleiden?

Mensen met een hogere opleiding gaan over het algemeen later samenwonen dan mensen met een lage opleiding. Mensen met een lage opleiding gaan gemiddeld anderhalf jaar voor het eerst samenwonen met een partner dan mensen met een hoge opleiding. Dit ligt aan het feit dat hoogopgeleiden pas op latere leeftijd gaan werken en dus ook pas later geld hebben voor een huis.
 

Bekijk naast gemiddelde leeftijd samenwonen ook:
Gemiddelde leeftijd uit huis
Gemiddelde leeftijd trouwen
Gemiddelde leeftijd eerste kind
Gemiddeld aantal keer verhuizen