Wat is de gemiddelde leeftijd dat jongeren beginnen te roken?

Jongeren die beginnen met roken doen dat vaak om stoer gevonden te worden. Dit speelt voornamelijk in de vroege puberteit een grote rol. De gemiddelde leeftijd dat jongeren beginnen met roken is in Nederland dan ook erg laag, namelijk 14,8 jaar. De gemiddelde leeftijd om te beginnen met roken is overigens wel aan het dalen. In 1989 was dit namelijk nog gemiddeld 15,5 jaar.

 

 

Wie roken gemiddeld eerder, jongens of meisjes?

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat meisjes gemiddeld vaak op jongere leeftijd beginnen met roken. Namelijk op 14,7 jaar. Jongens beginnen vaak iets later, 14,9 jaar oud.

Wie roken meer, mannen of vrouwen?

Ondanks dat meisjes vaak op een gemiddeld jongere leeftijd beginnen met roken, zijn er in Europa gemiddeld veel meer mannen die roken dan vrouwen. Van de Nederlandse mannen rookt ongeveer 26% dagelijks. Bij vrouwen is dit maar 18%. Alleen in Zweden roken er meer vrouwen (15%) dan mannen (14%).

Steeds minder rokers

De afgelopen jaren is het aantal rokers in Nederland gedaald. In 1999 rookte nog 27,8% van de Nederlanders, tegenwoordig is dat nog maar 22%. Dit zie je terug in alle Europese landen, behalve in Griekenland en Tsjechië. Daar nam het aantal rokers juist toe. De sterkste afname van mensen die roken is te zien in Denemarken (-40%).

 

Bekijk naast de gemiddelde leeftijd roken ook:
Gemiddelde penislengte
Gemiddeld aantal facebookvrienden