Wat is de gemiddelde leeftijd van een rat?

Veel mensen gruwelen bij het zien van een rat. Toch zijn er ook veel mensen die een rat als huisdier hebben. De soort die als huisdier wordt gehouden is de tamme rat. De tamme rat is een tamme variant van de bruine rat. Een rat wordt net als veel andere knaagdieren over het algemeen niet erg oud. Een tamme rat wordt gemiddeld namelijk slechts 2 jaar oud.Wat is de gemiddelde leeftijd van een wilde rat?

Veel dieren worden ouder als ze als huisdier worden gehouden. Dit geldt echter niet voor ratten. Daar waar de tamme rat gemiddeld slechts 2 jaar oud wordt, kan een wilde rat wel 5 jaar oud worden. Dit komt omdat tamme ratten heel gevoelig zijn voor ziekten. Wilde ratten zijn veel sterker en minder vatbaar voor ziekten.

Hoe oud was de oudste rat ooit?

Een laboratorium rat met de naam Rodney is waarschijnlijk de oudste rat ooit. Volgens het Guinness book of Records werd Rodney namelijk 7 jaar en 4 maanden oud. Dat is behoorlijk langer dan de gemiddelde rat. Van de meeste ratten wordt overigens niet bijgehouden wanneer ze zijn geboren of sterven. De kans dat er dus een rat is geweest die ouder is geworden is behoorlijk groot.

Hoe zorg ik dat mijn rat oud kan worden?

Als je wilt dat je rat een hoge leeftijd haalt, dan heb je dat voor een deel ook zelf in de hand. Een rat heeft net als alle andere huisdieren namelijk een goede verzorging nodig. Zo is het in de eerste plaats bijvoorbeeld heel belangrijk dat je altijd 2 of meer ratten neemt. Ratten zijn gezelschapsdieren en zijn gelukkiger als ze met soortgenoten leven. Hieronder nog een aantal andere tips om er voor te zorgen dat je rat oud wordt:

- Geef je rat goede voeding (droogvoer, afgewisseld met fruit)
- Laat je rat veel bewegen
- Zorg voor voldoende frisse lucht in de kamer waarin de rat leeft
- Verschoon de kooi regelmatig

Bekijk naast de gemiddelde leeftijd rat ook:
Gemiddelde leeftijd cavia
Gemiddelde leeftijd konijn
Gemiddelde leeftijd hond
Gemiddelde leeftijd papegaai