Op welke leeftijd kan een kind praten?

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zo snel mogelijk kan praten. Toch verschilt de leeftijd waarop kinderen beginnen met praten behoorlijk. Zo zijn er kinderen die al vanaf 11 maanden diverse woordjes kunnen zeggen, maar er zijn ook kinderen die dit pas na 20 maanden kunnen. De gemiddelde leeftijd dat een kind begint te praten ligt tussen de 12 en 17 maanden.

 

 

Wanneer kan een kind wat zeggen?

In het onderstaande overzicht zie je wat een kind in welke leeftijd ongeveer kan zeggen.

 • 4 maanden
  Een kind van 4 maanden begint voor het eerst met brabbelen.
 • 6 – 9 maanden
  Als een kind ongeveer 6 tot 9 maanden oud is dan komt er langzaam wat meer structuur in het brabbelen. Ook kopieert je kind sommige klanken die jij vaak gebruikt. Ook zul je zien dat een kind voor bepaalde objecten nu steeds hetzelfde woord gaat gebruiken. Kinderen die voorop lopen bij het praten zullen hier bijvoorbeeld ook het woord 'nee' gaan gebruiken voor dingen die hij/zij niet leuk vinden. Veel kinderen leren in deze periode ook papa en mama te zeggen.
 • 12 – 17 maanden
  In deze leeftijd leert een kind te intoneren. Als een kind met een woord iets wil vragen zul je zien dat de klank omhoog gaat. Zo zal een kind dat getilt wil worden bijvoorbeeld zeggen 'tillen?' Een kind leert nu echt dat hij dingen kan vragen als hij wat wil. 
 • 18 – 24 maanden
  Als een kind ongeveer 1 jaar oud is dan weet hij/zij van veel woorden inmiddels wat ze betekenen. Een kind gebruikt in deze periode ook vaak voor het eerst 2 woorden achterelkaar, bijvoorbeeld 'pappa mee', voor als een kind wil dat papa meegaat. Een kind dat voorop loopt met praten zal voor zijn tweede verjaardag al zinnen van 3 of 4 woorden kunnen maken.
 • 25 – 36 maanden
  Tussen het tweede en derde jaar groeit de woordenschat van een kind enorm. Een kind in deze leeftijd kan dan ook steeds betere zinnen maken en is het soms al mogelijk om met een echt gesprekje met je kind te voeren. Zinnen van 3 of 4 woorden zijn vaak geen probleem meer.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Zoals gezegd kan de ontwikkeling van een kind voor wat betreft praten enorm verschillen. Je hoeft je dan ook niet meteen zorgen te maken als een leeftijdsgenoot van je kind eerder praat als jouw kind. Als je twijfelt over de spraakontwikkeling van je kind dan kun je altijd contact opnemen met het consultatiebureau of met de huisarts.

Bekijk naast gemiddelde leeftijd kind praten ook:
Gemiddelde leeftijd zindelijk
Gemiddelde leeftijd lopen
Gemiddelde leeftijd kruipen
Gemiddelde leeftijd eerste tandjes
Gemiddelde leeftijd veters strikken