Wat is de gemiddelde leeftijd dat mensen met pensioen gaan?

De leeftijd dat mensen met pensioen gaan stijgt de laatste jaren behoorlijk. Dit komt onder andere omdat het economisch wat minder gaat en mensen de kosten voor vervroegd pensioen niet altijd kunnen opvangen. De leeftijd dat Nederlanders op dit moment gemiddeld met pensioen gaan is 63,9 jaar.

 

 

Gaan mensen op een steeds latere leeftijd met pensioen?

Ja, voornamelijk door wetswijzigingen gaan werknemers gemiddeld op een steeds latere leeftijd met pensioen. Zo was in het jaar 2006 de gemiddelde leeftijd dat mensen met pensioen gingen 61 jaar. In slechts een paar jaar tijd is de gemiddelde leeftijd van mensen die stoppen met werken dus aardig gestegen.

Hoe gaat dat in de toekomst?

Ook in de nabije toekomst zal de gemiddelde leeftijd om met pensioen te gaan verder stijgen. De regering heeft onlangs besloten dat de pensioenleeftijd in een aantal jaar verhoogd zal worden van 65 naar 67 jaar. Nederlanders zullen daarom gemiddeld steeds later met pensioen gaan.

In welke sector gaan mensen het eerst met pensioen?

Werknemers in de bouw en het openbaar bestuur gaan op de jongste leeftijd met pensioen. De gemiddelde leeftijd dat mensen in deze sector met pensioen gaan is 62,2 jaar.

In welke sector gaan mensen het laatst met pensioen?

Werknemers in de landbouw, visserij, cultuur en overige dienstverlening gaan met een gemiddelde leeftijd van 64,5 jaar het laatst met pensioen.

Wanneer gaan mensen in andere landen met pensioen?

Over het algemeen gaan mensen in andere landen op ongeveer dezelfde gemiddelde leeftijd met pensioen als in Nederland. In Zweden is de wettelijke pensioenleeftijd met 60 jaar het laagst. In alle andere landen in Europa is de wettelijke pensioenleeftijd ook 65. Ook in Duitsland, Frankrijk en Spanje zal de komende jaren de wettelijke pensioenleeftijd doorgroeien naar 67 jaar.


Bekijk naast de gemiddelde leeftijd pensioen ook:
Gemiddeld spaargeld