Hoe oud wordt een papegaai gemiddeld?

Over het algemeen kunnen vogels een behoorlijke leeftijd bereiken. De grootste soorten worden vaak het oudst. Zo wordt een pelikaan bijvoorbeeld gemiddeld 50 jaar oud en een kleine vogel als de leeuwerik slechts 5 jaar. Een papegaai is een uitzondering. Ondanks zijn kleine formaat bereikt een papegaai vaak een erg hoge leeftijd. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het soort papegaai, maar papegaaien worden gemiddeld 55 jaar oud. Dat is bijvoorbeeld 2x zo lang als een paard.

 

 

Welke soorten worden het oudst?

Er bestaan natuurlijk een hoop verschillende papegaaien. Hieronder volgt een overzicht van de meest bekende soorten en de gemiddelde leeftijd

Soort papegaai Gemiddelde leeftijd
Grijze roodstaart   35 jaar 
Blauwgele ara  50 jaar
Geelkuif kaketoe  65 jaar


Hoe oud was de oudste papegaai ter wereld?

Zoals gezegd kunnen papegaaien erg oud worden. Er zijn dan ook veel papegaaien bekend die ouder dan 100 jaar zijn geworden. De oudste papegaai die ooit heeft geleefd was waarschijnlijk kaketoe Cocky Bennett. Deze vogel was van hoteleigenaresse Sarah Bennet. Cocky was 120 jaar oud toen hij in 1916 stierf. Aan het einde van zijn leven had deze papegaai nauwelijks nog veren en was bijna naakt. Ook zijn snavel was zwaar overgroeid.

Worden papegaaien in gevangenschap ouder dan in het wild?

Papegaaien die in gevangenschap worden gehouden worden over het algemeen een stuk ouder dan papegaaien in het wild. Zo worden de meeste papegaaien in het wild vaak niet ouder dan gemiddeld 20 jaar. Dit komt omdat de papegaaien in het wild veel vatbaarder zijn voor ziekten en vaak de prooi zijn van een roofdier.


Bekijk naast gemiddelde leeftijd papegaai ook:

Gemiddelde leeftijd olifant
Gemiddelde leeftijd kat
Gemiddelde leeftijd parkiet
Gemiddelde leeftijd hond