Wat is de gemiddelde leeftijd dat mensen in Nederland overlijden?

In Nederland worden we gemiddeld behoorlijk oud. Nederland staat dan ook in de top van landen met de hoogste gemiddelde leeftijd bij het overlijden. De gemiddelde leeftijd dat mensen in Nederland overlijden is 80 jaar.

 

 

Is er een verschil tussen mannen en vrouwen?

Er is wel degelijk een verschil in de gemiddelde leeftijd van overlijden tussen mannen en vrouwen. Helaas voor mannen, maar over het algemeen worden vrouwen behoorlijk ouder dan mannen:

Geslacht - gemiddelde leeftijd overlijden
Vrouw - 82,5 jaar
Man - 79 jaar

Stijgt de gemiddelde leeftijd dat we overlijden?

Doordat bijvoorbeeld de gezondheidszorg in Nederland steeds beter wordt, stijgt ook de gemiddelde leeftijd van overlijden steeds verder. Rond 1950 was de gemiddelde leeftijd in Nederland op het moment van overlijden ongeveer 70 jaar. Inmiddels worden we dus gemiddeld al 10 jaar ouder. De verwachting is dat we rond het jaar 2030 gemiddeld 85 jaar oud worden. 

De voornaamste oorzaak van overlijden in Nederland?

In Nederland is kanker doodsoorzaak nummer 1. Elk jaar overlijden er ongeveer 40.000 mensen aan en vorm van kanker. Longkanker is daarbij voor zowel mannen als vrouwen het vaakst oorzaak van overlijden. De tweede doodsoorzaak in Nederland zijn hart- en vaatziekten. Per jaar sterven er in Nederland tussen de 30.000 en 35.000 mensen aan deze ziekte. 

 

Bekijk naast de gemiddelde leeftijd overlijden ook:
Gemiddelde leeftijd pensioen