Wat is de gemiddelde leeftijd voor de overgang?

Veel vrouwen zien er als een berg tegenop, de overgang. Bij de ene vrouw begint dit al heel vroeg en bij de andere pas heel laat. In Nederland begint de overgang vaak op een leeftijd van tussen 45 en 55 jaar. De gemiddelde leeftijd voor de overgang is dan ook 51 jaar. 

 

Is de leeftijd waarop een vrouw in de overgang raakt genetisch bepaald?

Voor veel vrouwen geldt dat ze gemiddeld op dezelfde leeftijd in de overgang raken als hun moeder en zussen. Dit wijst op een genetische factor voor de overgang. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar je kunt er in de meeste gevallen van uitgaan dat als een moeder vroeg in de overgang raakt, dit ook gebeurt met een dochter.

Zijn er meer factoren die de leeftijd voor de overgang kunnen beinvloeden?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat ook vooral roken een belangrijke factor is die de leeftijd van de overgang kan beinvloeden. Rooksters, zelfs als ze al lang geleden zijn gestopt, komen vaak tot wel 2 jaar eerder in de overgang.

Kom je op een latere leeftijd in de overgang als je de pil blijft slikken?

Een vrouw komt hoe dan ook in de overgang, of ze de pil nu blijft slikken of niet. Als je de pil blijft slikken heb je het alleen niet door. Vrouwen die de pil blijven slikken hebben daardoor minder last van de symptonen van de overgang. Overleg dit altijd wel met de dokter. Het blijven slikken van de pil kan namelijk ook negatieve gevolgen hebben.


Bekijk naast de gemiddelde leeftijd overgang ook:
Gemiddelde cupmaat
Gemiddelde lengte vrouw
Gemiddelde gewicht vrouw
Gemiddelde leeftijd midlife crisis