Wat is de gemiddelde leeftijd dat iemand opa wordt?

Opa worden is voor veel vaders uiteindelijk een droom. Sommige mannen kunnen niet wachten, terwijl andere die gedachte om opa te worden liever uitstellen. Simpelweg omdat als je opa wordt je ook merkt dat je zelf snel ouder wordt. Toch valt de gemiddelde leeftijd waarop mannen opa worden wel mee. De gemiddelde leeftijd waarop mannen hier opa worden is namelijk 55 jaar.Worden mannen tegenwoordig eerder of later opa?

De laatste jaren is de gemiddelde leeftijd waarop mensen opa en oma worden behoorlijk toegenomen. Dit komt mannen over het algemeen op een steeds oudere leeftijd hun eerste kind krijgen. Tegenwoordig krijgen mannen rond hun 32 of 33e hun eerste kind. Vroeger was dit gemiddeld nog als ze 26 jaar oud werden. Hierdoor is ook de leeftijd waarop mannen voor het eerst opa worden behoorlijk gestegen. De verwachting is de gemiddelde leeftijd waarop mannen voor het eerst opa worden zelfs kan oplopen tot 60 jaar.

De jongste opa ooit?

Volgens recente gegevens is Shem Davies uit Groot Brittannië de jongste opa ooit. Hij werd in 2011 namelijk op zijn 29e al opa. Shem werd zelf vader van een dochter toen hij 14 jaar oud was. Zijn dochter Tia beviel van een kindje op haar 15e.

Wat is de gemiddelde leeftijd waarom mannen in andere landen opa worden?

Zoals gezegd krijgen mannen in Nederland behoorlijk laat voor het eerst kinderen. Daardoor is ook de gemiddelde leeftijd waarop mannen opa worden behoorlijk hoog. In andere landen worden mannen over het algemeen eerder voor het eerst vader. Zo worden mannen in Oost-Europese landen over het algemeen 4 tot 5 jaar eerder voor het eerst vader. Daar ligt de gemiddelde leeftijd om opa te worden dan rond de 50 jaar.

Bekijk naast gemiddelde leeftijd opa ook:
Gemiddelde leeftijd oma worden
Gemiddelde leeftijd tussen eerste en tweede kind
Gemiddeld aantal kinderen
Gemiddeld leeftijdsverschil relatie