Gemiddelde leeftijd oorbellen laten schieten?

Als kleine meisjes (en soms ook jongens) groter worden dan zal de meerderheid uiteindelijk vragen om gaatjes in de oren voor een paar mooie oorbellen. Maar hoe bepaal je als ouders dat je dochter de juiste leeftijd heeft voor gaatjes? Sommige ouders doen hier niet moeilijk over en laten al gaatjes schieten als kinderen 3 of 4 jaar oud zijn. Andere ouders wachten tot hun kind minimaal 12 jaar oud is. De gemiddelde leeftijd waarop meisjes in Nederland gaatjes in hun oren krijgen is 6 jaar.

 

Is er een minimum leeftijd voor gaatjes zetten?

Als een meisje graag oorbellen wil hebben dan zal ze gaatjes moeten laten schieten bij een juwelier. In Nederland is er geen wettelijke regel voor de minimale leeftijd waarop juweliers gaatjes mogen schieten. Vaak zie je wel dat juweliers hier soms zelf regels voor hebben ingevoerd. Zo zijn er aardig wat juweliers die geen gaatjes schieten bij kinderen onder de 4 jaar.

Wat is de gemiddelde leeftijd in andere landen voor oorbellen?

Als we kijken naar de gemiddelde leeftijd waarop meisjes in andere landen gaatjes in hun oren krijgen dan is er een opvallend verschil te zien binnen Europa. In zuid Europese landen is de gemiddelde leeftijd voor oorbellen een stuk lager dan in noord Europese landen. In Spanje is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk dat meisjes soms al gaatjes in hun oren krijgen als ze nog maar een paar weken oud zijn. Hier zie je dan ook veel babies met oorbellen. Het percentage vrouwen met gaatjes in hun oren is in Scandinavie zo'n 30% lager dan in Spanje.

Doet gaatjes schieten pijn?

Het schieten van gaatjes voor oorbellen kan behoorlijk pijn doen. Gelukkig ebt die pijn al naar een paar seconden weg. Als je met je kind naar de juwelier gaat om gaatjes te laten schieten dan is het wel belangrijk dat haar/hem laat weten dat het een beetje pijn kan gaan doen. En om teleurstelling te voorkomen is het ook belangrijk dat je laat weten dat je eerst 6 weken zweerknopjes in je oren moet dragen voordat je leuke oorbellen kunt uitkiezen. De zweerknopjes zorgen voor een goede heling van het gaatje waardoor je minder kans hebt op een ontsteking.

Bekijk naast gemiddelde leeftijd oorbellen ook:
Gemiddelde lengte penis
Gemiddeld aantal keer huilen
Gemiddeld aantal scheten per dag
Gemiddeld energieverbruik