Wat is de gemiddelde leeftijd voor ontmaagding?

Nergens wordt zoveel over gelogen als over de leeftijd van een ontmaagding. Veel mensen schamen zich namelijk als ze pas op oudere leeftijd ontmaagd worden. Zeker als iedereen in je omgeving het al gedaan heeft is het moeilijk om er voor uit te komen dat je nog maagd bent. Veel jongeren verzinnen daarom dat ze het al gedaan hebben. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren in Nederland hun maagdelijkheid verliezen is 16,7 jaar.

Wat is voor meisjes de gemiddelde leeftijd voor ontmaagding?

Meisjes zijn gemiddeld vaak net iets jonger als ze hun maagdelijkheid verliezen. In Nederland zijn meisjes gemiddeld 16,6 jaar oud als ze ontmaagd worden. 

Wat is de gemiddelde leeftijd dat jongens worden ontmaagd?

Jongens zijn vaak iets ouder bij hun ontmaagding. Jongens worden gemiddeld op een leeftijd van 16,8 jaar ontmaagd. 

Verliezen jongeren steeds eerder hun maagdelijkheid?

Er is een trend gaande dat jongeren op een steeds jongere leeftijd met sex gaan experimenteren. Het gevolg hiervan is dat jongeren ook steeds jonger hun maagdelijkheid verliezen. In 1980 was de gemiddelde leeftijd dat jongeren hun maagdelijkheid verloren 17,3 jaar. Er zijn verschillende redenen dat veel jongeren eerder in ons land eerder ontmaagd worden. Een belangrijke reden is bijvoorbeeld dat het aantal mensen met een christelijke geloofsovertuiging afneemt. In christelijke gemeenschappen vindt de ontmaagding vaak pas plaats na het huwelijk en dus vaak op een latere leeftijd. Daarnaast zie je dat door de komst van het internet veel jongeren al over ontmaagding zijn geinformeerd en dus niet (zoals vroeger) op het 'bloemetjes en bijtjes' gesprek met hun ouders wachten. 

Wanneer verliezen mensen in andere landen hun maagdelijkheid?

Wereldwijd verliezen mensen hun maagdelijkheid als ze gemiddeld 17,3 jaar oud zijn. In Ijsland zijn mensen het jongst. Hier worden de mensen ontmaagd als ze gemiddeld 15,6 jaar oud zijn. In Islamitische landen is de gemiddelde leeftijd waarop mensen worden ontmaagd een stuk hoger. Volgens onderzoek blijkt dat mensen in Maleisie het oudst zijn als ze het voor het eerst doen. De gemiddelde leeftijd is hier 23,7 jaar. 

Doet een ontmaagding pijn?

Veel meisjes zien op tegen een ontmaagding omdat ze bang zijn dat het pijn gaat doet. Dit verschilt echter enorm. Sommige meisjes voelen heel veel pijn, en anderen voelen er niet veel van. Een ontmaagding is echter de eerste keer meestal niet geheel pijnvrij en komt er soms wat bloed vrij. Na de eerste keer gaat het vaak veel makkelijker. Een goede tip is om bij de eerste keer glijmiddel te gebruiken. Hierdoor gaat de penetratie vaak soepeler en is de kans op pijn minder groot. 

Bekijk naast de gemiddelde leeftijd voor ontmaagding ook:
Gemiddeld aantal bedpartners
Gemiddeld vreemdgaan
Gemiddeld aantal scheidingen
Gemiddelde condoom maat