Wat is de gemiddelde leeftijd dat iemand oma wordt?

Als je kinderen hebt dan is de kans groot dat je als ouders uiteindelijk ook oma en opa wordt. Sommige vrouwen kunnen niet wachten om oma te worden, terwijl andere vrouwen de gedachte om oma te worden liever even uitstellen. Dit komt omdat veel vrouwen beseffen dat ze oud worden als ze oma worden. Toch valt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen oma worden erg mee. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland namelijk oma worden is 52 jaar.

Worden vrouwen tegenwoordig eerder of later oma?

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in ons land oma worden neemt steeds verder toe. Dit komt omdat vrouwen over het algemeen steeds later hun eerste kind krijgen. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen op dit moment namelijk bevallen van hun eerste kind is bijna 30 jaar. Zo'n 70 jaar geleden was dit nog 25 jaar. Hierdoor neemt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen oma worden ook behoorlijk toe. De verwachting is ook dat de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst oma worden snel naar 55 en zelfs 57 jaar zal stijgen.

De jongste oma ooit?

De meeste vrouwen worden tussen hun vijftigste en zestigste jaar voor het eerst oma. Er zijn echter uitzonderingen. De jongste oma ooit is Mum-zi uit Nigeria. Zij werd oma toen ze 17 jaar oud was. Ze werd zelf moeder toen ze 8 jaar en 4 maanden oud was (1884). Haar dochter werd moeder toen ze 8 jaar en 8 maanden oud was. Daarmee werd Mum-zi dus de jongste oma ter wereld. Beide vrouwen behoorden tot het harem van het stamhoofd. De jongste oma van Nederland is Barbara van der Stam uit Rotterdam. Zij werd op haar 29e de jongste oma van Nederland. Zij beviel zelf op haar 14e van haar dochter Deborah. Haar dochter beviel vervolgens op haar 15e van een zoon.

Wat is de gemiddelde leeftijd waarom vrouwen in andere landen oma worden?

Omdat vrouwen in Nederland behoorlijk laat voor het eerst moeder worden, is ook de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen oma worden behoorlijk hoog. In andere landen worden vrouwen over het algemeen eerder voor het eerst moeder. Zo worden vrouwen in Belgie of Duitsland bijvoorbeeld gemiddeld 1 tot 2 jaar eerder voor het eerst moeder dan in Nederland. In Oost-Europese landen worden vrouwen over het algemeen zelfs 4 jaar eerder voor het eerst moeder dan in Nederland. Daar ligt de gemiddelde leeftijd voor oma's dan ook onder de 50 jaar.

Bekijk naast gemiddelde leeftijd oma ook:
Gemiddelde leeftijd trouwen
Gemiddelde leeftijd tussen eerste en tweede kind
Gemiddeld aantal kinderen
Gemiddeld leeftijdsverschil relatie