Wat is de gemiddelde leeftijd waarop kinderen een mobiele telefoon krijgen?

Steeds meer jonge kinderen krijgen van hun ouders een mobiele telefoon. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit hun onderzoek blijkt dat kinderen hun eerste mobiele telefoon krijgen op een gemiddelde leeftijd van 11,7 jaar. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 95% van alle twaalfjarigen tegenwoordig een mobiele telefoon heeft.

Krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon?

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste mobieltje krijgen daalt nog steeds behoorlijk snel. Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste mobiele telefoon kregen 5 jaar geleden nog 13,2 jaar was. Inmiddels is die leeftijd dus al anderhalf jaar gezakt.

Kinderen jonger dan 5 jaar met mobiele telefoon

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat ook kinderen van 6, 5 of zelfs 4 jaar oud soms al een mobiele telefoon krijgen. Zo kregen vorig jaar meer dan 2500 zesjarige kinderen een mobiele telefoon en hadden bijna 1000 vijfjarige kinderen en bijna 450 vierjarige kinderen de beschikking over een mobieltje. Verschillende instanties raden overigens af om kinderen onder de 10 jaar een eigen mobiele telefoon te geven. 

Wat is de beste leeftijd om een mobiele telefoon te geven?

Zoals gezegd krijgen de meeste kinderen hun eerste mobiele telefoon als ze rond de twaalf jaar oud zijn. Volgens deskundigen is dit ook de beste leeftijd. Je ziet namelijk dat kinderen het op die leeftijd verantwoordelijk aankunnen om een mobiel te hebben, ze snappen hoe het werkt en begrijpen ook op die leeftijd het verschil tussen fantasie en realiteit.

Bekijk naast gemiddelde leeftijd mobiele telefoon ook:
Gemiddelde kleedgeld
Gemiddelde zakgeld 12 jaar
Gemiddeld aantal uur per dag tv kijken
Gemiddelde internettijd per dag