Op welke leeftijd komt een man in de midlife crisis?

Veel mannen van middelbare leeftijd maken een midlife crisis door. Een midlife crisis is een emotionele staat van twijfel en onrust. Dit komt door het oncomfortabele gevoel dat je leven voor de helft voorbij is. Een midlife crisis gaat vaak gepaard met gevoelens dat je niet genoeg bereikt hebt in het leven. De leeftijd waarop een midlife crisis kan optreden verschilt sterk. Zo zijn er mannen die al vanaf hun 30e in een midlife crisis raken. Andere mannen pas wanneer ze eind 50 zijn. De gemiddelde leeftijd voor een midlife crisis is ongeveer 40 tot 45 jaar. 

 

 

Komt iedere man in een midlife crisis?

Alle mannen van middelbare leeftijd komen in een midlife-transition, dat hoort bij een normaal proces. Niet alle mannen komen hierbij in een crisis. Ongeveer 1 op de 5 mannen ervaart deze transitie als erg emotioneel en komt in een crisis.

Zijn er steeds meer mensen die een midlife crisis krijgen?

Er zijn wel steeds meer mannen die hun midlife crisis emotioneel ervaren en in een crisis komen. Dit komt voornamelijk doordat de druk om te presteren in deze maatschappij groter wordt. Er zijn steeds meer mannen die het gevoel hebben dat ze zich moeten verantwoorden omdat ze hun dromen niet hebben verwezenlijkt.

Hoelang duurt een midlife crisis gemiddeld?

De gemiddelde duur van een midlife crisis kan ook behoorlijk verschillen en is heel persoonsgebonden. Gemiddeld duurt een midlife crisis bij mannen ongeveer 3 tot 10 jaar.

Wat zijn kenmerken van een midlife crisis?

Als je twijfelt of je in een midlife crisis zit, kijk dan of je aan 1 of meerdere van onderstaande kenmerken voldoet

- Het overhoop gooien van je leven, zonder back up plan
- Ineens twijfel over je relatie
- Meer sporten (werken aan je lichaam)
- Veel dure uitgaven doen terwijl dat niet bij je past 
- Op zoek naar vrijheid
- Extreme twijfel over je baan

 

Bekijk naast de gemiddelde leeftijd midlife crisis ook:
Gemiddelde leeftijd overgang
Gemiddelde verkooptijd woning
Gemiddelde duur werkeloosheid
Gemiddelde leeftijd grijs worden