Hoe oud wordt een leeuw gemiddeld?

De leeuw wordt ook wel de koning van de dieren genoemd. En dat is niet voor niets. Samen met de Siberische tijger is de leeuw de grootste katachtige ter wereld. Naast in dierentuinen leeft de leeuw in het wild in voornamelijk Afrika en in kleine delen van India. Een leeuw kan een behoorlijke leeftijd bereiken. Dit is echter wel afhankelijk van of de leeuw in het wild leeft of in de dierentuin. In het wild wordt een leeuw gemiddeld 10 tot 14 jaar. In de dierentuin gemiddeld 16 tot 18 jaar.

Waarom worden leeuwen in dierentuinen ouder?

In het wild worden minder oud dat komt omdat er in het wild veel meer gevaren zijn. Zo is het jagen op andere dieren niet ongevaarlijk. Bij het jagen kan een leeuw bijvoorbeeld een poot breken. Zodra dit gebeurt kan een leeuw niet meer jagen en gaat hij dood. In een dierentuin hoeven leeuwen niet te jagen en is er dus minder gevaar. Daarnaast worden leeuwen in een dierentuin verzorgd door een dierenarts als ze ziek zijn.

Hoe oud was de oudste leeuw ter wereld?

Zoals gezegd worden leeuwen in een dierentuin gemiddeld 16 tot 18 jaar oud. Volgens verhalen is de oudste leeuw ter wereld echter maar liefst 26 jaar oud geworden. Het gaat om een vrouwtjesleeuw die Arjun werd genoemd. Ze leefde in een dierentuin in India.

Hoe oud wordt een leeuw in vergelijking met een kat?

Een leeuw behoort net als onze eigen huis- tuin- en keukenkat ook tot de familie van de katachtigen. De gemiddelde leeftijd van onze huiskat is dan ook vergelijkbaar met die van een leeuw. Katten worden over het algemeen in Nederland zo'n 14 tot 16 jaar oud. De oudste kat ter wereld is maar liefst 34 jaar oud geworden.


Bekijk naast gemiddelde leeftijd leeuw ook:
Gemiddelde leeftijd olifant
Gemiddelde leeftijd ezel
Gemiddelde leeftijd varken
Gemiddelde leeftijd hamster
Gemiddelde leeftijd kanarie