Hoe oud is een baby gemiddeld als hij gaat kruipen?

Kruipen is voor een baby de eerste stap naar mobiliteit. Op het moment dat een baby kan kruipen kunnen ze zich voortbewegen. Veel ouders kunnen niet wachten tot hun baby voor het eerst gaat kruipen. De leeftijd waarop een kind gaat kruipen verschilt echter behoorlijk. Sommige baby's kunnen al kruipen vanaf 7 maanden. Andere kunnen dat pas als ze 10 maanden oud zijn. De gemiddelde leeftijd voor kruipen is ongeveer 8 maanden.

 

 

Wie kruipen eerder, jongens of meisjes?

Meisjes zijn over het algemeen iets verder in de ontwikkeling dan jongens. Daardoor praten, lopen en kruipen meisjes vaak iets eerder dan jongens.

Wanneer moet ik me zorgen maken?

Het is heel begrijpelijk dat wanneer een baby pas laat kruipt dat je je als ouders zorgen maakt. Dit hoeft in principe niet. De ene baby ontwikkelt zich nu eenmaal eerder dan een ander. Geen kind is hetzelfde. Er kunnen daarnaast allerlei dingen van invloed zijn, zoals: stimuleren de ouders het kind om te kruipen, ziet de baby andere kinderen kruipen en wat is de ondergrond (vloerbedekking of laminaat). Als een kind echter 10 maanden oud is en het nog niet kan kruipen dan is het altijd goed om eens met het consultatiebureau of dokter te overleggen.
 

Bekijk naast de gemiddelde leeftijd kruipen ook:
Gemiddelde leeftijd zindelijk
Gemiddelde leeftijd praten
Gemiddelde leeftijd lopen
Gemiddelde leeftijd fietsen