Wat is de gemiddelde leeftijd waarop je een kind even alleen thuis kan laten?

Het moment dat je je kind voor het eerst alleen thuis kan laten is voor veel ouders een moeilijke beslissing. Want hoe weet je zeker dat je kind de leeftijd heeft om die verantwoordelijkheid aan te kunnen. En hoelang kun je een kind dan alleen thuislaten? Er is hier in het verleden veel onderzoek naar gedaan. Uiteraard is dit vooral ook afhankelijk van het kind zelf, maar over het algemeen kunnen we stellen dat kinderen vanaf een jaar of 7 voor het eerst korte periodes alleen thuis kunnen blijven.

Hoelang kun je kinderen alleen thuis laten?

Een groep onderzoekers heeft onderzoek gedaan naar hoelang je een kind op welke gemiddelde leeftijd alleen thuis kunt laten. Daaruit is het volgende overzicht ontstaan:

 • Kind jonger dan 7 jaar
  Een kind dat nog geen 7 jaar oud is kan in principe nog niet alleen thuisblijven. Ook niet heel kort en ook niet eventjes kort in de auto

 • Kind in de leeftijd van 7 tot 10 jaar
  Vanaf een jaar of 7 is het mogelijk om kinderen heel af en toe eventjes kort alleen thuis te laten. Beperk die tijd tot maximaal 1 keer per week en tot maximaal 30 minuten. Laat de kinderen echter nooit alleen als het donker is.

 • Kind in de leeftijd van 11 tot 12 jaar
  Kinderen die in deze leeftijdsgroep zitten kunnen over het algemeen goed eventjes alleen thuisgelaten worden. Beperk dit echter tot 1,5 tot 2 uur. En laat de kinderen nog niet alleen als het donker is.

 • Kind in de leeftijd van 13 tot 15 jaar
  Kinderen kunnen vanaf 13 jaar heel goed en zelfstandig alleen thuisblijven. Ook 's avonds als het donker is kunnen deze kinderen prima eventjes alleen thuisblijven. Laat de kinderen in deze leeftijd echter nog niet 's nachts alleen thuis.

 • Kind in de leeftijd van 16 tot 17 jaar
  Kinderen van 16 jaar of ouder zijn over het algemeen zelfstandig genoeg om zowel overdag, s' avonds of s' nachts alleen thuis te blijven. Eventueel kunnen kinderen die al heel zelfstandig zijn zelfs voor 1 of 2 dagen alleen thuis blijven.

Tips wanneer je kind voor het eerst alleen thuisblijft

Als je denkt dat je kind er klaar voor is om eventjes alleen thuis te blijven dan zijn afspraken heel belangrijk. Hieronder volgen een aantal tips:

- Voordat je je kind alleen thuislaat is het belangrijk dat je eerst vraagt hoe zij/hij dat vindt. Als een kind echt niet alleen thuis wil blijven dan is het verstandig om het dan ook niet te doen.

- Bouw het stapje voor stapje op. Ga bijvoorbeeld eerst alleen eventjes 5 minuutjes weg zodat je kind het vertrouwen krijgt dat hij/zij alleen thuis kan blijven. Dit kun je langzaam uitbreiden.

- Zorg dat je duidelijke afspraken maakt. Mag je kind de deur voor iemand opendoen? En voor wie? Mag je kind drinken of eten pakken? En wat? Enz

- Zorg dat je goed uitlegt wat je kind moet doen in geval van nood? Wat moet je kind doen als er brand is? Kan je kind iemand opbellen? Leer hem/haar om te gaan met de telefoon.

- Ga nooit te ver weg. Als er iets gebeurd dan is het wel fijn als je snel thuis bent. Als je toch ver weg moet, dan is het verstandig om iemand achter de hand te houden die snel even bij je kind kan gaan kijken. Denk bijvoorbeeld aan een buurvrouw.

Bekijk naast gemiddelde leeftijd alleen thuis ook:
Gemiddelde leeftijd uit huis
Gemiddelde leeftijd samenwonen
Gemiddelde leeftijd mobiele telefoon
Gemiddeld aantal keer verhuizen