Wat is de gemiddelde leeftijd dat mensen grijs haar krijgen?

De meeste mensen moeten er niet aan denken; grijs worden! Maar vroeg of laat moet iedereen er toch aan geloven. De gemiddelde leeftijd waarop mensen grijs worden verschilt echter wel behoorlijk. Er zijn mensen die al voor hun twintigste de eerste grijze haren krijgen, terwijl andere mensen pas vanaf 50 jaar wat grijs beginnen te worden. De gemiddelde leeftijd dat de meeste mensen grijs beginnen te worden is tussen 30 en 35 jaar. Wie worden eerder grijs, mannen of vrouwen?

Over het algemeen worden mannen eerder grijs dan vrouwen. Mannen beginnen gemiddeld rond hun dertigste grijs te worden, vrouwen rond hun vijfendertigste. 

Hoe lang duurt het voordat je helemaal grijs wordt?

Als je grijze haren begint te krijgen kan het nog jaren duren voordat je helemaal grijs bent. Gemiddeld duurt het ongeveer 10 jaar totdat je helemaal grijs bent. 

Wat zijn de oorzaken van grijs haar?

Dat je grijs haar krijgt zit voor het grootste gedeelte in de genen. Als je één van je (groot)ouders ook vroeg grijs zijn geworden dan is de kans ook vrij groot dat dit jou ook overkomt. Naast de genen zijn er nog wel andere oorzaken van vroeg grijs worden. Zo zijn wetenschappers er wel over uit dat roken een belangrijke oorzaak van vroeg grijs worden is. 

Kun je wat doen tegen grijs haar?

Het proces van grijs worden is onomkeerbaar.  Behalve je haar verven is er eigenlijk niets tegen te doen. Er zijn echter wel geneesmiddelen op de markt die beweren grijs haar tegen te gaan. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen.  


Bekijk naast gemiddelde leeftijd grijs haar ook:
Gemiddelde leeftijd overgang
Gemiddelde leeftijd midlife crisis
Gemiddelde leeftijd kaal