Wanneer krijgt een baby zijn eerste tandjes?

Niet alle babies krijgen op dezelfde leeftijd hun eerste tandjes. De ene baby is daarmee een stuk eerder dan een ander. De gemiddelde leeftijd waarop de meeste babies hun eerste tandjes krijgen ligt tussen de 6 en 9 maanden.

 

 

 

Welke tandjes komen als eerste door?

Vaak komen de onderste twee voortandjes als eerste door. Als een baby rond de 12 tot 15 maanden oud is komen de eerste kiesjes door. Vaak gaat dat gepaard met meer last dan het doorkomen van de tandjes. In totaal krijgt een baby 20 melktanden en -kiezen. Een kind is ongeveer 3 jaar als de laatste tandjes doorkomen.

Hebben babies last als hun tandjes doorkomen?

Als de eerste tandjes doorkomen dan hebben de meeste babies daar wel last van. Een baby kan onderstaande symptomen krijgen:
- Veel huilen
- Veel kwijlen
- Lichte koorts
- Rode wangen
- Minder goed eten
- Vingers in de mond

Tanden poetsen baby

Ook een melkgebit moet goed verzorgd worden. Het is goed om zodra een baby een eerste tandje krijgt deze minimaal eenmaal per dag te poetsen. Dit kan met speciale tandpasta voor babies of peuters. In deze tandpasta zit minder fluoride en daardoor is het niet erg als kinderen deze tandpasta doorslikken. Als het niet lukt met een tandenborstel dan kun je ook je vinger gebruiken.

Bekijk naast gemiddelde leeftijd eerste tandjes ook:
Gemiddelde leeftijd kruipen
Gemiddelde leeftijd zindelijk
Gemiddelde leeftijd lopen
Gemiddelde leeftijd praten 
Gemiddelde leeftijd tanden wisselen