Wat is de gemiddelde leeftijd dat vrouwen hun eerste kind krijgen?

De afgelopen jaren is de gemiddelde leeftijd dat vrouwen hun eerste kind krijgen behoorlijk gestegen. Op dit moment is de gemiddelde leeftijd van een vrouw die haar eerste kind krijgt 29,4 jaar. De gemiddelde leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden is 32,5 jaar.

 

Wat was vroeger de gemiddelde leeftijd bij een eerste kind?

In de vorige eeuw was de gemiddelde leeftijd bij het krijgen van een eerste kind behoorlijk lager dan dat het nu is. In de jaren 70 kregen vrouwen namelijk al op gemiddeld 24,1 jaar hun eerste kind. Sinds die tijd is de gemiddelde leeftijd alleen maar omhoog gegaan. De laatste 3 jaar is de gemiddelde leeftijd voor een eerste kind redelijk stabiel gebleven.

Wat is de oorzaak dat vrouwen gemiddeld steeds later hun eerste kind krijgen?

De belangrijkste oorzaak dat vrouwen op steeds latere leeftijd hun eerste kind krijgen is door de komst van de anticonseptie in de jaren 70. Een andere reden is dat vrouwen langer aan het onderwijs deelnemen (steeds hoger zijn opgeleid) en een belangrijkere rol zijn gaan spelen op de arbeidsmarkt. Verder neemt ook het aantal tienermoeders al jaren af. Zo kregen in 2010 nog ruim 3.200 tienermeisjes een baby, tegenwoordig zijn dat er nog maar 2.000 tienermeisjes per jaar. 

Waar in Nederland krijgen vrouwen op gemiddeld de laagste leeftijd hun eerste kind?

De gemiddelde leeftijd bij een eerste kind is in de gemeente Urk het laagst. Hier krijgen vrouwen gemiddeld al met 24,4 jaar hun eerste kind. Dat is dus ruim 5 jaar ouder dan het gemiddelde in de rest van Nederland.

Waar in Nederland krijgen vrouwen op gemiddeld de hoogste leeftijd hun eerste kind?

Daarentegen zijn vooral in de provincie Utrecht en Noord-Holland vrouwen een stuk ouder als ze voor het eerst bevallen. In de gemeente Bennebroek is de gemiddelde leeftijd voor een eerste kind het hoogst. Vrouwen krijgen hier gemiddeld op 35,7 jarige leeftijd hun eerste kind. Over het algemeen kan gezegd worden dat vrouwen in stedelijke gebieden op een latere leeftijd hun eerste kind krijgen. 

Wat is de gemiddelde leeftijd bij het eerste kind in andere landen?

Nederland is samen met Spanje, Italie en Ierland 1 van de koplopers als het aankomt om het eerste kind te krijgen op latere leeftijd. In deze landen is de gemiddelde leeftijd van vrouwen die hun eerste kind krijgen gelijk aan Nederland. In Belgie daarentegen krijgen vrouwen gemiddeld al veel eerder hun eerste kind. Daar bevallen vrouwen gemiddeld op 28,2 jarige leeftijd van hun eerste kind. Vrouwen in Oost Europa krijgen op de jongste leeftijd hun eerste kind. In Bulgarije en Roemenie is de gemiddelde leeftijd bij het eerste kind namelijk 26,5 jaar. 

Bekijk naast gemiddelde leeftijd eerste kind ook:
Gemiddelde leeftijd tussen eerste en tweede kind
Gemiddeld aantal kinderen
Gemiddeld aantal geboortes per jaar
Gemiddelde kans op een tweeling