Wat is de gemiddelde leeftijd waarop mensen hun eerste huis kopen?

Veel jongeren die uit huis gaan zullen eerste huis vaak gaan huren. Na verloop van tijd krijgen veel van deze starters de behoefte om hun eerste huis te kopen. De gemiddelde leeftijd waarop starters hun eerste huis kopen wordt steeds hoger. De gemiddelde leeftijd waarop starters tegenwoordig hun eerste huis kopen is 32 jaar.

Stijgt of daalt de gemiddelde leeftijd voor het kopen van een eerste huis?

Zoals gezegd is de leeftijd waarop mensen hun eerste huis kopen de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. De gemiddelde leeftijd voor een eerste huis was zo'n 25 tot 30 jaar geleden nog 27 jaar. Tegenwoordig zijn we dus al gemiddeld 5 jaar ouders als we ons eerste huis kopen. Er zijn verschillende redenen dat mensen steeds later hun eerste huis kopen. In de eerste plaats zijn we gemiddeld veel later klaar met studeren. Dit zorgt er voor mensen later op de arbeidsmarkt komen en dus ook later een inkomen hebben om een hypotheek te nemen. De tweede reden is dat het tegenwoordig een stuk moeilijker is om een hypotheek te krijgen. Mensen moeten vaak eerst eigen geld meenemen. Voordat je een leuk bedrag hebt gespaard van bijvoorbeeld 25.000 euro ben je al wat jaren verder.

Vanaf welke leeftijd mag je een huis kopen?

In Nederland mag je een huis kopen op het moment dat je meerderjarig bent. Dat is in ons land op 18-jarige leeftijd. Daarvoor mag je alleen zelfstandig een huis huren.

Verschil in opleidingsniveau

Opvallend is dat het opleidingsniveau grote invloed heeft op de leeftijd waarop starters op de woningmarkt hun eerste huis kopen. Zo koopt het grootste gedeelte van de lager opgeleiden hun eerste huis als ze tussen de 35 en 44 jaar oud zijn. De meeste middelbaar opgeleiden kopen hun eerste huis als ze tussen de 18 en 24 jaar oud zijn. En de leeftijd waarop de meeste hoger opgeleiden hun eerste huis kopen is tussen 25 en 34 jaar.

Bekijk naast gemiddelde leeftijd eerste huis kopen ook:
Gemiddelde hypotheek
De gemiddelde prijs van een woning
Gemiddelde WOZ waarde
Gemiddelde looptijd hypotheek