Wat is de gemiddelde leeftijd dat jongens baardgroei krijgen?

Vroeg of laat krijgen alle jongens er aan het einde van hun pubertijd mee te maken; gezichtsbeharing. De meeste jongens kiezen er dan voor om zich te gaan scheren. Opvallend is dat de leeftijd waarop de gezichtsbeharing begint te groeien erg verschild is. Zo zijn er jongens waar al vanaf 12 jaar de eerste snor- en baardgroei ontstaat, bij anderen is dat pas vanaf 20 jaar. De gemiddelde leeftijd voor baardgroei is 16 jaar.

Hoe snel groeit gezichtsbeharing?

Gemiddeld heeft een man ongeveer 10.000 baardharen in zijn gezicht. Baardharen groeien ongeveer 0.3 tot 0.5 mm per dag en ongeveer 14 cm per jaar. Na een jaar kun je dan ook al een behoorlijke baard hebben. Maar ook snelheid van de groei is sterk per man afhankelijk. Sommige mannen moeten zich elke dag scheren, andere maar 1 keer in de 2 dagen.

Hoe wordt bepaald of je veel of weinig baardgroei hebt?

Baardgroei is vooral genetisch bepaald. In sommige families is de baardgroei veel weelderiger dan in andere families. Ook de snelheid waarmee het haar groeit, de kleur en de plaats van de beharing zijn genetisch bepaald. Zo hebben Indianen (de inheemse bevolking van Amerika) en Aziatische mensen veel minder baardgroei dan Europese of Afrikaanse mannen.

Scheren

Hoewel het erg per periode en regio verschilt is de schatting dat ongeveer 87% van de mannen in Nederland zich minimaal 5x per week scheert. Dat is ook wel logisch want uit onderzoek blijkt dat slechts 14% van de vrouwen een man met gezichtsbeharing als een snor of baard aantrekkelijk vind. Per scheerbeurt zijn mannen ongeveer 10 minuten bezig. De schatting is dan ook dat een man tijdens zijn leven zich in totaal ongeveer 150 dagen (dat is bijna een half jaar) aan het scheren is!

Schaamhaar

Vanaf een jaar of 10 krijgen de meeste jongeren ook schaamhaar. Vanaf de jaren 90 is er een trend ontstaan om schaamhaar, borsthaar en okselhaar te scheren. Tegenwoordig scheert ruim 60% van de Nederlandse mannen naast hun gezicht ook hun schaamstreek. Dat was 15 jaar geleden nog maar 30%. Ruim de helft van de mannen zegt dat ze hun schaamhaar scheren omdat hun partner dat mooier vindt.

Bekijk naast gemiddelde leeftijd baardgroei ook:
Gemiddelde leeftijd grijs haar
Gemiddelde leeftijd kaal
Gemiddelde haargroei
Gemiddelde cupmaat