Wat is de gemiddelde leeftijd van een auto?

Uit cijfers van VWE Trendweb (onderdeel van VWE voertuigeninformatie en documentatie) blijkt dat de auto's waar we in Nederland in rijden gemiddeld steeds ouder worden. In 2008 was de gemiddelde leeftijd van een Nederlandse auto nog gemiddeld 8,8 jaar oud. Tegenwoordig hebben de auto's op de Nederlandse wegen een gemiddelde leeftijd van 9,9 jaar.

 

 

Waarom stijgt de gemiddelde leeftijd van een auto?

Dat de gemiddelde leeftijd van een auto stijgt heeft eigenlijk een aantal belangrijke redenen. Ín de eerste plaats omdat auto's steeds langer meegaan. De consument wil kwalitatief steeds betere auto's en de autofabrikanten moeten meegaan in deze vraag. Ook zijn auto's van steeds meer functionaliteiten voorzien die voor minder ongelukken zorgen. Hierdoor worden er uiteindelijk minder auto's verkocht. En daarom komen er ook steeds minder jonge occasions op de markt en stijgt de gemiddelde leeftijd van een auto.

Wat is de gemiddelde leeftijd van auto's in andere landen?

De leeftijd van de auto's in Nederland is redelijk vergelijkbaar met andere westerse landen. Zo is de gemiddelde leeftijd van een auto in Amerika bijvoorbeeld 11,5 jaar en in Duitsland 9,1 jaar. Ook hier is de verwachting dat de gemiddelde leeftijd verder zal oplopen.

Wanneer gaat een auto gemiddeld naar de sloop?

Ook de gemiddelde leeftijd waarop een auto naar de sloop gaat stijgt al jaren. Op dit moment beland een auto na gemiddeld 18,2 jaar op de sloop.

Bekijk naast de gemiddelde leeftijd auto ook
Gemiddelde kosten kleine beurt
Gemiddeld aantal auto's per huishouden
Gemiddelde gewicht auto